Élet-Stílus

Új, ellenállóbb madárinfluenza-vírus támad

Kutatók felfedezték a madárinfluenza H5N1 altípusának egy új változatát, amely úgy tűnik, ellenáll az eddig kifejlesztett oltóanyagoknak. Az új variáns megjelenéséhez hozzájárulhatott az eddigi változatok ellen kifejlesztett védőoltások alkalmazása.

A Hongkongi Egyetemen tanító Ji Kuan (Yi Guan) professzor és munkatársai megállapításait egy amerikai szaklap (Proceedings of the National Academy of Sciences) ismerteti keddi számában.


Az új változatot Fucsien- (Fujien-) variánsnak nevezték el, megkülönböztetve a hongkongi és a vietnami változattól. A Fucsien-variáns vált a leginkább elterjedtté számos kínai tartományban és megjelent Hongkongban, Laoszban, Malajziában és Thaiföldön is.


A variáns szárnyasokat és embereket egyaránt megfertőz. Egyes vélekedések szerint az eddigi változatok ellen kifejlesztett védőoltások alkalmazása hozzájárult megjelenéséhez.


A tanulmány egyik társszerzője, Robert G. Webster memphisi kutató szerint a Fucsien-variáns ellen új oltóanyagot kell kifejleszteni. Úgy látja, hogy habár ez a vírusváltozat is megfertőzi az embereket, nincs bizonyíték arra, hogy emberről emberre könnyen terjedne. Hozzátette azt is, hogy bár többek vélekedése szerint oltási programok hozzájárultak a vírus ellenálló képességének kifejlődéséhez, azonban a jó minőségű ellenszerek képesek a betegség enyhítésére és a variánsok kialakulásának megakadályozására.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) zürichi székhelyű Globális Influenza-programja keretében tevékenykedő Michael L. Perdue szerint “attól eltekintve, hogy meglehetősen elterjedtnek tűnik”, az új variáns nem jelent megnövekedett kockázatot az emberi egészségre. A WHO és a kínai egészségügyi minisztérium már dolgozik a Fucsien-variáns elleni szeren – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik