Élet-Stílus

Bölöni László, aki felfedezte Ronaldót

Kisteleki István az MLSZ elnöke Bozsik Péter utódjának a magyar labdarúgó válogatott kispadjára Bölöni Lászlót szemelte ki. A romániai szakember gondolkodási időt kért, addig is számba vesszük eddigi sikereit és kudarcait.




Bölöni László, aki felfedezte Ronaldót 1
magyarfoci.lap.hu

Bölöni László, aki felfedezte Ronaldót 1
Bölöni László, aki felfedezte Ronaldót 3

Kisteleki a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy személyesen vette fel a kapcsolatot a trénerrel, aki azonban nem akart neki azonnal válaszolni, hanem gondolkodási időt kért. “Bölöni neve korábban is felvetődött, mivel olyan nemzetközi szaktekintélyről van szó, aki többször bizonyított már azokban az esetekben, amikor alacsonyabb szintről kellett felépíteni egy csapatot, ráadásul magyar lévén a játékosokkal is szót ért. Az elnökség a 2012-es Eb-ig, azaz legalább hat évre szeretne új szakvezetőt felkérni a posztra, lehetőleg még az idén” – mondta a Magyar Labdarúgó-szövetség első embere.

Kisteleki arról is beszélt, hogy a november 15-én, a Kanada elleni barátságos találkozón még nem valószínű, hogy Bölöni ül a kispadon. “Várhatóan a szövetségi edzők közül kérünk fel valakit a székesfehérvári szerepvállalásra, ahogy az a nemzetközi gyakorlatban szokás.”

BEK-győzelem a Steauával

Bölöni László 1953. március 11-én, Marosvásárhelyen született. Játékosként a dicsőszentmártoni Chimica Târnăveni csapatánál kezdte, majd 17 évesen visszatért szülővárosába, ahol egészen 1984-ig futballozott. A sportolás mellett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Intézetben fogorvosi diplomát szerzett. 1984-ben az egyik legnépszerűbb román együtteshez, az FC Steaua Bucureşti-hez került, és a csapattal 1986-ban BEK-et, egy évvel később pedig európai Szuperkupát nyert.

A Bajnokcsapatok Európa Kupájának a döntőjében a Barcelona együttesével játszott a román csapat, amelynek előzetesen nem sok esélyt adtak a szakemberek. A Jenei Imre által dirigált gárda azonban nyugodtan állta a katalánok rohamait, és a kapuban Helmut Duckadam szenzációsan védett. A rendes játékidőben és a hosszabbításban sem esett gól, és a tizenegyesrúgásoknál Duckadam szinte megbabonázta a Barcelona sztárjait, akik négy próbálkozásból egyszer sem tudták bevenni a kapuját.

Bölöni a BEK-győzelem után még két évig a Steauánál maradt, majd 1988-ban a belga bajnokságban szereplő Racing JET Bruxelles csapatában, később pedig a francia US Creteilnél folytatta 1992-ig, amikor bejelentette visszavonulását.

Bölöni rendszeresen szerepelt a román válogatottban: 108 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, 23-szor volt a válogatott csapatkapitánya és 25 gólt lőtt. Az egyik legfontosabbat 1983-ben az olaszok elleni Eb-selejtezőn, ezzel bebiztosítva a válogatott helyét az egy évvel későbbi kontinenstornán.

Felfedezte Ronaldót

Edzőként is szép sikereket ért el Bölöni László. Először másodosztályú AS Nancy kispadjára ülhetett le, és éveken keresztül sikeresen irányította a csapatot, 1998-ben sikerült is feljutni az élvonalba. 2000-ben kinevezték a román szövetségi kapitánynak, de egy évre rá a Sporting Lissabon szerződtette. A portugál csapattal 2002-ben bajnokságot illetve kupát nyert, és ő fedezte fel a később a Manchester Unitedhez igazoló Cristiano Ronaldót.

A portugáliai sikerek után visszatért Franciaországba, a Stade Rennes-nél a klub történetének legjobb eredményét érte el: a kiscsapat a francia bajnokságban a negyedik helyen végzett, és ezzel kivívta az UEFA-kupában való szereplés jogát. Idén májusban a 2004-ben BL-döntős AS Monacóhoz írt alá két évre, de október közepén fel kellett állnia a kispadról, mert a csapat jelenleg az utolsó helyen szerepel a tabellán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik