Élet-Stílus

Technikai okok miatt bukhat a 2010-es pécsi program

Bár Pécs megnyerte az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot programjával, kétséges, hogy sikerül-e megvalósítni programját, a kiállítótérhez ugyanis sziklát kellene robbantani, régi temetőt feltárni áthelyzni – írja a Magyar Hírlap.

Az öt kiemelt beruházás közül egyelőre csak kettőt lehet gond nélkül megvalósítani, a parkokat és a köztereket. Weiler Árpád, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pécsi regionális irodájának a vezetője a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy a Nagy kiállítótérnek kiszemelt belvárosi, barokk épület alkalmatlan a kiállítási centrummá való átalakításra, a tervezett átalakításhoz nyolc méter mélyen kellene leásni, a geológiai szakvélemény szerint a zárt kőzetet csak robbantással lehetne kifejteni. Ettől pedig megrogyna a városfal, és összedőlne a szomszédos védett épület is.

A hivatal korábban már jelezte, hogy az összes beruházás helyszíne problematikus. A Zenei és Konferenciaközpontot teniszpályák helyére építenék, azok, azonban a régi városi temetőre építették. A beruházás beindítása előtt így fel kellene tárni a temetőt, áthelyezni a sírokat, ami legalább egy évig eltart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik