Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó

Ha szerencsénk van sem az utcai harcok, sem az és az időjárás nem akadályozza, hogy október utolsó hétvégéjén a kultúra oltárán áldozzunk, és eközben még jól is érezzük magunkat. Akik a fokozott veszélyben kimerészkednek, azoknak a modern harmonika nagyjait, építészeti talkshaw-t Budapest jövőjéről, húzos funkyt, bauhaus táncelőadást, a ColorStar 10 születésnapját, indie-diszkót és gyermekfesztivált ajánlunk. Akik pedig az otthon biztonságát választják, azoknak is kínálunk választási lehetőséget.

A kérdés tehát ismét a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, október 27

…harmonikafisztára a Művészetek Palotájába

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 1


Az utóbbi harminc év népzenei mozgalma a harmonikát is „utolérte”. Hogy kiváló harmonikások bukkantak fel, az még a legkevesebb – a valódi izgalmat az jelentette, amikor ők még kiválóbb harmonika-együtteseket kezdtek alkotni. A „programadót”, az Accordion Tribe nevűt a – Laurie Anderson-, John Zorn- és Bill Frisell-lemezekről ismert – szlovén-amerikai Guy Klucevsek hozta össze 1996-ban, benne a finn Maria Kalaniemivel, a szlovén Bratko Bibičcsel, az osztrák Otto Lechnerrel és a svéd Lars Hollmerrel. Három nap próba után európai turnéra indultak, így született meg Accordion Tribe című albumuk. Ezt 2003-ban a Sea of Reeds követte – annak bizonyságaként, hogy ezzel a hangszerrel – duóban, trióban, vagy akár kvintettben – olyan dolgok is „művelhetők”, amilyenekről azelőtt álmodni sem mertünk. A kortárs finn tangót játszó Maria például egykor Jimi Hendrix-szólókat játszott, Lechner a blues határait feszegette, a polkától a klezmerig mindenféle népzenei hagyományban jártas Klucevsek pedig egy egész szimfonikus zenekart megszólaltatott.
S hogy az Accordion Tribe előtt „királyi” felvezetésben legyen részünk, a méltán népszerű Orosz Zoltán új zenekara is bemutatkozik – műsorában délszláv, spanyol és dél-amerikai dallamokkal, hazai ízekkel és az Astor Piazzolla fémjelezte új tangóval.

…építészeti talkshaw-ra

Az építészet hónapja október. A hónap végén még ellátogathatunk az Alexandra Nyugati téri palotájába, hogy megtudhatjuk, merre fejlődik majd Budapest? Illetve meghallgathatjuzk, hogy mit gondol erről Ikvai Szabó Imre, főpolgármester-helyettes, Lányi András, egyetemi docens, szociológus a Zöld Mozgalomtól és Zoboki Gábor, vezető tervező a Zoboki, Demeter és Társaik Építész Irodától. Milyen módon lehet a Dunát újra integrálni a város életébe? Épülhetnek-e új hidak a jövőben? Létesülhet-e magasvasút a város fölött? Jönnek-e toronyházak? Milyen léptékváltások következhetnek be az építészeti gondolkodásban? Avagy Budapest örökre az eklektika skanzenje marad? Budapest építészeti fejlődéséről felelős döntéshozók és értelmiségi álláspontok ütköznek a kerekasztal-beszélgetés során.

Szombat, október 28.

… húzós funkyra az A38-ra

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 2


Az LMT Connection igazi funky. Ezt azok már tudják, akik akik egy éve ott voltak az A38 Hajón, és szétpöröghettek a feszes ütemekre. Igazi, recsegős, koszos, groove-os funkyt nyomnak, amolyan James Brown-stílusban. Mindebben a legnagyobb szerep az LMTC vezetőjének, Leroy Emmanuelnek jut, aki maga az élő funk-soul történelem: játszott és koncertezett mindenkivel, aki számít a műfajban, Marvin Gaye-től John Lee Hookeren és James Brownon keresztül Dionne Warwickig vagy Al Greenig, de írt – sokoldalúságát bizonyítandó – számot például Jay-Z-nek is. A trió tavaly BB Kinggel koncertezett a nagy bluesöreg legutóbbi turnéján. Az est vendége lesz még Joel Parisien, a nagyszerű kanadai billentyűs-énekes is, aki jó ideje ápol baráti kapcsolatokat az LMT Connectionnel. Zenekarával, a New Worlds On-nel egyfajta modernizált, dzsesszes-funkos soult játszik, de időnként sikeres kirándulásokat tesz a raggae és egyéb urban műfajok területére is. Hangja és zenei világa leginkább talán Jamie Cullumhoz áll a legközelebb.

…bauhaus táncra a Trafóba

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 3


A brazil Lia Rodrigues az előadásával Oskar Schlemmer német koreográfusnak, a Bauhaus meghatározó alakjának állít emléket. Oskar Schlemmer festő, szobrász, díszlettervező, koreográfus a dessau-i Bauhaus Színpadot vezette az 1920-as években, újító tevékenysége nagy mértékben meghatározta a német performansz kialakulását és fejlődését. Lia Rodrigues egy pillanatra sem próbálja Schlemmer újító színpadi megoldásait imitálni, ehelyett saját szemszögéből fogalmazza meg, mit jelent számára a korszakalkotó német művész munkássága. Az eredmény egy letisztult, „rövid formákkal” dolgozó koreográfia. A Formas Breves-ben meghatározó, hogy a koreográfus a testet és a bőrt tömegként, illetve felületként kezeli, és ezért a meztelenség funkcionálissá és adott esetben elengedhetetlenné válik. Egyben áthatja az a szigor, visszafogottság és tisztaság, mely Schlemmer munkáit is jellemezte. Egyes jelenetekben egyértelműen felfedezhetők a Bauhaus-előadásokra tett utalások, de mégsem a múltból táplálkozik az előadás, hanem sokkal inkább előremutat és segít a jelenben értelmezni egy történelmi jelentőségű irányzat eredményeit. Október 28-án a Formas Breves bemutatója előtt, 18 órától Beke László művészettörténész tart előadást a Bauhaus és Oskar Schlemmer színházáról!

… a ColorStar 10. szülinpjára

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 4


A 10 éves zenekar eddigi pályafutásának legkiválóbb gyöngyszemeit tárja a nagyközönség elé egy rendhagyó, ünnepi hangverseny keretein belül. A háromórás gála több szempontból is különlegesnek ígérkezik: a közkedvelt ColorStar pszichogiccs klasszikusokon kívül ezen az estén egy új maxi, a “crazynights” is debütál. Lesznek közismert vendégzenészek, női vokál, vonós négyes, fúvósok, egyedülálló fénytechnika, VJ-show, illetve a koncert után DJ Jutasi és Nafta pörgeti a lemezeket. A ColorStar 1996-ban alakult, az akkori Vidámpark együttes romjain, úgy, hogy a Vidámpark majdhogynem kilépett önmagából, hiszen Őz Zsolt énekest hátrahagyva az akkori teljes felállás távozott. Nem volt ez persze szokásos szakítás, hiszen főként arról volt szó, hogy a későbbi ColorStar tagság a korábbi dalközpontú, pop-rockzenés formák helyett/után egészen más útra kívánt lépni. Az idő úgy látszik őket igazolta.

…Death Discóba a Trafó Bár Tangóba

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 5


A második évadját járó Death Disco Budapest októberi bulija egy igazi angol legendát lát vendégül. Amikor a “britpop keresztapja” Alan McGee úgy gondolta, hogy a Death Disco második évada az indie hősők jegyében fog telni, akiket vendégként hív budapesti klubestjére, egy emberre biztos számítani lehetett: Tim Burgess, a Charlatans énekese, a brit
könnyűzene elmúlt 20 évének talán legnagyobb túlélője. A Tim Burgess vezette Charlatans a 80-as évek végén a manchesteri baggy színtérből nőtte ki magát, hogy aztán a britpop forradalom kitörésekor az első vonalban nyomuljon az angol zenei fronton közvetlenül a Blur és az Oasis oldalán. Miután Los Angelesbe költözött, megjelentette “I Believe” címmel első szólólemezét, majd a Chemical Brothers legutóbbi albumán való közreműködést követően újra összerántotta a Charlatanst, melynek eredménye a tavalyi Simpatico címet viselő lemez lett. Idén a zenekar 20 éves fennállását megünneplő “Forever, The Singles” válogatás megjelenése előtt Tim Burgess jóbarátja, Alan McGee oldalán egy dj turnéra indult Angliában, melynek egyedüli megállója a kontinensen Budapest.

Vasárnap, október 29.

…ismerkedni az operával

Opera mindenkinek című sorozatával a Művészetek Palotája továbbra is arra kíván lehetőséget teremteni, hogy a családok, gyermekek és diákok felfedezhessék az opera világát. A legnépszerűbb művek keresztmetszetszerű és értelmező előadásai amelyeken a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara, valamint ének és opera tanszakának hallgatói működnek közre, közelebb hozhatják e műfajhoz a még be nem avatottakat, akikből akár a jövő operabarát közönsége lehet. A sorozat művészeti vezetője, vezényel és a műsorokat ismerteti: Pál Tamás. Wolfgang Amadeus Mozart zenés meséje, a Szöktetés a szerájból című opera a hatalmas Oszmán Birodalomban, Szelim basa udvarában játszódik. Ő tartja fogva háremében a szépséges Constanzát, s mindent megtesz azért, hogy elnyerje a lány szerelmét. Ha nem sikerül, halál vár az ifjú hölgyre és komornájára, Blondéra, no meg Pedrillóra, Blonde furfangos kedvesére, aki a lányokkal együtt esett a basa fogságába egy hajótörés után.

…gyerekfesztiválra a MOM Központba

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 6


Először 2002 őszén rendezték meg az első Arany Ősz Nemzetközi Művészeti Fesztivált Balatonfüreden, majd magától értetődő volt a következő Arany Ősz Fesztivál megszervezése. Az ezt követő években a rendezvény Balatonfüreden kívül Herenden, Nagyvázsonyban, Taliándörögdön és Hévízen mutatkozott be. A résztvevők számának folyamatos növekedése mutatta a fesztivál sikerét, illetve szükségessé tette a további helyszínek bevonását. Az idén 5 éves “kisjubileumát” ünneplő Arany Ősz Nemzetközi Művészeti Fesztivál a jelentkező fellépők és az érdeklődő közönség számát figyelembe véve 2006-ban fővárosunkban Budapesten kerül megrendezésre, hagyományainkhoz híven az ősz utolsó melengető napsugaras hétvégéjén, 2006. október 27-28-29 napokon a MOM Művelődési Központban
A fesztivál célja, hogy a különböző országokból érkező gyerekek megismerkedjenek egymás hagyományaival, szokásaival. Változatos programok, kirándulások keretében megismerhetik más nemzetségű társaik kultúráját és művészetét. Szeretettel várják a 7-21 év közti fellépőket énektől, zenétől a táncig, amely az évek során számtalan stílusra és műfajra ágazott szét. Ez a rendezvény egy barátságos versenyről, egy kellemes megmérettetésről szól, ahol mindenki megcsillanthatja tehetségét és tudását az általa választott kategóriában.

…moziba

Takeshis’

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 7


A népszerű televíziós csillag és a közértes azonos névre hallgat. Találkoznak, és az identitásaik össze-visszacserélődnek. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Vannak filmek, amiket csak erős idegzetűeknek merünk ajánlani. A Takeshis’ (ejtsd: takesiz) ilyen. Próbára teszi a vájtságot és a türelmet, erősen Takeshi (Beat) Kitano-függőnek kell lennünk, hogy szeressük. Ha ilyenek vagyunk, a rabjává válunk, ha nem, mocorgunk-feszengünk, és esdeklünk a gépésznek, miszerint szaggassa a filmet. De ki (e film alfája és ómegája, azaz) Takeshi (Beat) Kitano? A Japánban félistenként tisztelt – nálunk elsősorban színészként és filmrendezőként ismert, odakint inkább, mint popzenész, tévésztár, rádiós, humorista és publicista jegyzett – Takeshi (Beat) Kitano a szigetországi tömegkultúra vezető egyénisége (médiasztár oldala: Beat Takeshi, a filmrendezői: Kitano Takeshi). Fanatikus rajongók lesik minden megnyilvánulását, sőt a „kemény mag”, az úgynevezett Takeshi gundan (Takeshi hadsereg) akár a kútba ugrana utána. Majdnem olyan médiahatalom, mintha hazánk jobb, rosszabb, de összes tévészereplőjét egyetlen karizmatikus egyénbe préselnénk – hasonló magyar kalibert nem lehet találni. Ellentmondásos és nyughatatlan személyisége lebilincseli publikumát.

…kiállításra

Megnézni Caravaggio Dávidját

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 8


Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610): Dávid Góliát fejével című, remekmívű festménye először látható Magyarországon, a Szépművészeti Múzeumban. A Caravaggio-festmény a legértékesebb egyedi műtárgy, amely valaha Magyarországra érkezett. Éjfekete, különlegesen kialakított térben, célzott megvilágításban, magában függ Caravaggio képe, amelyen a fiatal Dávid vakítóan fehér ingben, arcán a győzelem mámora helyett keserű szánakozás látszik, bal kezében a gonosz, legyőzött Góliát fejével, amely a festő arcvonásait viseli. A teremben még 21 alkotást láthat az érdeklődő, valamennyi mű közös témája az élet-halál harc, a gyilkos erőszak.


Maradjak…

…tévézni

Péntek, október 27.
23:45
m1

A titkárnő

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 9


Az 18 éven aluli nézőknek nem ajánlott amerikai filmben a huszonéves Lee elmegyógyintézeti kezelését követően szülővárosában próbál új életet kezdeni. Nyomasztó gyerekkori emlékei elől menekülve találkozgatni kezd középiskolai osztálytársával, s hamarosan sikerül elhelyezkednie egy helyi ügyvédi irodában, mint titkárnő. Újdonsült főnökét, Edward Grey-t teljesen rabul ejti a fiatal lány, kapcsolatuk hamar túljut a szokásos főnök-alkalmazott viszonyon, amelyben a tabuk nélküli szexuális vágyak kiélése központi szerepet kap. A Titkárnő osztatlan sikert aratott a kritikusok körében, a főszereplő, Maggie Gyllenhall elnyerte a Bostoni és Chicagoi Filmkritikusok díját, alakításáért Golden Globe-ra is jelölték, Steven Shainberg pedig a Sundance Filmfesztiválon rendezői munkájáért vehette át a zsűri különdíját.

Szombat, október 28.
21:05
m1

Eldorádó

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 10


Bereményi Géza ebben a filmben mutatta meg filmrendezői és forgatókönyvírói tehetségét. Monori a Teleki tér királya már az új világ embere. Életelve: akinek aranya van, annak mindene van. Neki van. Lánya hazatér Bécsből, és fiút szül. Monori két marék ékszer árán megszabadul a vejétől, az unokát ő neveli. Monori érzi az idők szavát, mindig tudja mit kell tenni. Az ötvenes években tudja, hogy most nem szabad ugrálni, szotyolát árul és kivár. A fiát nemcsak az édesapjától veszi meg, de a haláltól is, egy rúd arannyal ugyanis megmenti diftériás unokája életét. ’56-ban Monori szeretné külföldre juttatni lánya családját. Az aranyrudakat hátizsákba rakja. Az utcákon fegyveres harc, tankok. Monori azonban rosszul lesz. Eljutnak a kórházba, ahol unokája kezébe nyom egy aranyrudat: szerezzen orvost.

Vasárnap, október 29.
21:00
Duna Televízió

Tolvajok királya

Menjek vagy maradjak – harmonika vagy Eldorádó 11


A filmdráma egy igazi uniós projekt, amely német-szlovák-cseh-holland-belga-osztrák-francia-szlovén koprodukcióban jött létre. A megrendítő és megkapó mai kelet-európai történet egy számkivetett és kiszolgáltatott gyerekekről szól. Barbu 10 éves kisfiú, Ukrajna egy kis falujában él, családja körében, nagy szegénységben. A kisfiú kirobbanó tehetség, egy született akrobata, a cirkusz csillaga. Mindent tud, amit egy cirkuszi palántának tudnia kell, sőt annál ezerszer többet. Társa a Trapézon testvére, Mimma, a gyönyörű, 13 éves, ébenfekete hajú kislány. Egy napon a szegénytelepre érkezik a nagy Caruso, az egykori nagy tehetségű cirkuszigazgató, aki egyből szívébe zárja Barbut. Caruso gyerekeket vásárol a szegény szülőktől keleten, s nagy jövőt, s cirkuszi rivaldafényt ígér gyerekeiknek nyugaton. Caruso azonban gyerekkereskedő, aki Berlinbe szökteti ezeket a kisemmizett árvákat, s egy zárt telepen zsebtolvajokká képezi ki őket, brutális módon. A kicsi Barbu, ugyan a tolvajok királya akar lenni, de cirkuszi álmairól sem mond le…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik