Élet-Stílus

Elhunyt Gregor József operaénekes

admin
admin

2006. 10. 27. 17:48

A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művészt 66 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség következtében pénteken érte a halál - közölte a Szegedi Nemzeti Színház.

A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Nem készült énekesnek, hegedülni tanult. Énekére a rákosligeti katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, aki rávette: menjen felvételizni a konzervatóriumba. 1957-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, de tanulmányait három év után félbehagyta. Ezután felvételét kérte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára. A vizsga sikerült ugyan, de a Zeneakadémiát sem fejezte be.


Szerepek


Énekesi pályája tulajdonképpen a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének férfikórusában kezdődött, amelynek 1958 óta tagja volt. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt. 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987-89-ben a győri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt.


Az opera-repertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte. Érdekesség, hogy Verdi Falstaffja ugyan nem basszus-szólam, Gregor szegedi fellépéseinek mégis egyik legnagyobb sikerét aratta ebben a szerepben. Énekelt a milanói Scalában, a New York-i Metropolitanben, visszatérő vendége a houstoni operának, fellépett Európa szinte minden operaházában. Legemlékezetesebb szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), Leporello (Mozart: Don Giovanni), Szókratész (Telemann: A türelmes Szókratész), Mefisztó (Gounod: Faust). Az operákat eredeti nyelven, olaszul, németül, oroszul, csehül, az oratóriumokat latinul énekelte.


Elismerések


Száznál több lemezt készített, több ezer operaelőadásban és hangversenyen működött közre, számos rádió-és tévéfelvétele van. Gregor József 2003-ban 1 forint jelképes gázsiért állította színpadra Verdi Don Carlos című operáját a Szegedi Nemzeti Színházban. A budapesti Broadway-n, a Nagymező utca aszfaltján ő is elhelyezte lábnyomát, ezzel a magyar előadó-művészet halhatatlanjai társulatának tagja lett.


Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal Kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült. A díjat betegsége miatt a felesége vette át.


Gregor József ez év szeptemberében jelentette be, hogy befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett énekesi pályafutását, és nem vállal több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon. „Nagy fáradtságot érzek. Valószínűleg az elmúlt 48 évét. 1958-ban kezdtem énekelni, azóta nem volt megállás. (…) Végigcsináltam a rendkívül sűrű előző évadot, most viszont hosszú gondolkodás után eldöntöttem: nem lépek fel többet” – nyilatkozta a Délmagyarország című napilapnak.

Részvétét fejezte ki a két nagy párt

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja közleményében azt írta: mély megrendüléssel értesültek a magyar zenekultúra valamennyi barátjának pótolhatatlan veszteségéről, a nagy művész, a feledhetetlen operaénekes, Gregor József haláláról. Felidézték, hogy csodálatos basszusa, Sarastróként, Dulcamaraként, Don Basilióként, Ozminként, Don Pasqualeként bemutatott remek karakteralakításai operarajongók nemzedékeinek szereztek életre szóló élményt, és alkalmi zenehallgatók ezreit térítették meg az operakultúrának. Külföldi fellépéseivel a világ számtalan országába vitte el a magyar zene, a magyar operajátszás jó hírét – áll a szocialisták méltatásában.


A Fidesz közleményében úgy fogalmazott: a magyar komolyzenét pótolhatatlan veszteség érte Gregor József halálával. Egyúttal részvétüket fejezték ki a családtagoknak, és az opera szerelmeseinek, akik számára Gregor József halála fájdalmas űrt hagyott hátra. Az ellenzéki párt Gregor Józsefet olyan elkötelezetett művészként jellemezte, aki tisztában volt azzal, hogy a tehetség nemcsak adottság, de kötelezettség is, a nemzetet érintő nagy kérdésekben való állásfoglalásra.


Gregor József saját bevallása szerint baloldali elkötelezettségű volt, amikor azonban a határon túli magyarság kérdése került elő, nem bal- és jobboldal, hanem nemzeti elkötelezettség alapján döntött – áll a Fidesz közleményében. Hozzátéve, hogy az ellenzéki párt képviselőcsoportja és elnöksége nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ha csak egy rövid ideig is, Gregor Józseffel egy célért küzdhetett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.