Élet-Stílus

Már nem Bozsik a szövetségi kapitány

A Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtöki, Győrben megtartott elnökségi ülésén lemondott posztjáról Bozsik Péter, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.




Már nem Bozsik a szövetségi kapitány 1
magyarfoci.lap.hu

Már nem Bozsik a szövetségi kapitány 1
Már nem Bozsik a szövetségi kapitány 3

A csütörtöki napirendi pontok között szerepelt a kapitány évértékelése is, az elnökség azonban nem fogadta el Bozsik Péter szakmai beszámolóját. Ekkor a szakvezető felajánlotta lemondását, amit az elnökség tagjai egyhangúan elfogadtak. Egyelőre nincs új jelölt a szövetségi kapitányi posztra, a november 15-én esedékes, Kanada elleni barátságos mérkőzésen minden bizonnyal megbízott szakvezető irányítja majd együttesünket, s az új kapitány kinevezése csak a találkozó után kerül napirendre.

Bozsik Pétert március 16-án nevezték ki szövetségi kapitánynak, a Zalaegerszeggel korábban bajnoki címig jutó szakember Détári Lajos szövetségi edzővel közösen látott munkához. Az első lépések felettébb biztatónak tűntek: a csapat legyőzte Új-Zélandot (2-0), majd tisztességgel helyt állt Angliában (1-3), az osztrákokat pedig idegenben fektette két vállra (2-1). Ugyanakkor a tétmeccseken, az Eb-selejtezőkön egymás után jöttek a pofonok, a válogatott hamar eljátszotta a továbbjutási esélyeit. A bosnyákokat ugyan legyőzte (3-1), Norvégiától (1-4), Törökországtól (0-1) és Máltától (1-2) viszont kikapott, és a mutatott játék is elkeserítő volt.

A máltai csapás

A máltai kudarcot követően nem akadt olyan fórum, amelyen ne követelték volna a Bozsik lemondását, a kapitány azonban sokáig kitartott, mint mondta, a távozása egyenlő lenne a megfutamodással. Csütörtökön mégis vette a kalapját, miután az elnökség nem fogadta el a szakmai értékelését, a lemondását azonban igen – mégpedig egyhangúlag. A sportvezető által elmondott elnökségi vélemény szerint a tagoknak két pontban volt hiányérzetük, egyrészt a jövőkép kialakításában, másrészt a csapatépítés tekintetében. A testület ezért nem fogadta el a beszámolót.

Bozsik Péter hét mérkőzésen ült a válogatott kispadján (három győzelem és négy vereség a mérleg), ezzel túlszárnyalta édesapját, Bozsik Józsefet, aki 1974-ben egy – vesztes – mérkőzésen dirigálta a címeres mezt öltő játékosokat.

Bozsik Pétert többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk, így nem tehettük fel neki a kérdéseinket, az ex-kapitány a szövetség hivatalos honlapjának, az mlsz.hu-nak is csak röviden nyilatkozott. “Lemondásom legfőbb oka az, hogy a jövőre vonatkozó szakmai elképzeléseink nem egyeznek meg az elnökségi tagok elvárásaival. Úgy érzem, ténykedésem ideje alatt megtettem mindent, amit lehetett. Becsülettel végeztem munkámat, lelkiismeretem minden szempontból tiszta. Sajnálom, hogy így alakult, bízom benne, a jövőben a válogatott jobb eredményeket ér majd el” – köszönt el Bozsik.

Kisteleki: az én személyes kudarcom

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke szerint Bozsik Péter becsületesen dolgozott a válogatott élén, ugyanakkor több szakmai hibát is vétett. A szövetség első embere megerősítette: a szakítás oka, hogy az elnökség nem úgy képzeli el a jövőt, mint ahogyan azt a szövetségi kapitány beszámolója körvonalazta. “Sajnálom, hogy így alakult, ez részben az én személyes kudarcom is” – gyakorolt némi önkritikát Kisteleki.

Bozsik “jobbkeze”, Détári Lajos szövetségi edző a FigyelőNetnek elmondta, megviselték a történtek, és egyelőre azt sem tudja, mit hoz számára a jövő. “Én akkor írtam alá a szerződésem a szövetséggel, amikor még nem lehetett tudni, ki lesz a kapitány, és ahogy kiderült, hogy Bozsik Péter a befutó, felkértek, hogy segítsem a munkáját” – mondta az egykori világválogatott futballista, ezután áttért a szakmai értékelésre. “Úgy éreztem, jó úton jár a csapatunk, a Málta elleni vereség azonban mindent keresztülhúzott. Borzasztóan sajnálom, hogy ez így alakult, hiszen Péterrel – akivel remek munkakapcsolatom volt -, valóban hittük, hogy tudunk segíteni a magyar válogatottnak.”


A játékosok közül Halmosi Pétert, a DVSC fedezetét kértük meg, hogy kommentálja a kapitány távozását, ő azonban szakmailag nem kívánt állást foglalni. “Nem hiszem, hogy ez a játékosok dolga volna – közölte -, azt viszont elmondhatom, hogy Bozsik kapitánysága alatt jó volt válogatott labdarúgónak lenni, remek volt a hangulat az edzőtáborban.” Arra a kérdésre, hogy mit szól a szakember váratlan lemondásához, egy szóval felelt: “Meglepődtem!”

“Lehetetlen feladatot vállalt”

A Magyar Labdarúgó-szövetség utánpótlás-koordinátoraként dolgozó Nyilasi Tibor lapunknak elmondta, hogy sajnálja Bozsik Pétert, aki a véleménye szerint tavasszal lehetetlen feladatra vállalkozott. “Lemondásával nem oldódnak meg a magyar foci problémái.” Arra a kérdésre, hogy elvállalná e a posztot, ha az MLSZ őt kérné fel, Nyilasi elmondta, hogy tavasszal is már megkeresték őt, és akkor nemet mondott. Ugyanezekből az okokból most sem ülne le a válogatott kispadjára. “Továbbra is az utánpótlással szeretnék foglalkozni.”

Nyilasi szerint az új kapitány keresésekor nem szabad elhamarkodott döntést hozni, és ezért jó ötletnek tartja, hogy a Kanada elleni, november 15-ei találkozón megbízott szakvezető irányítsa a csapatot. “Rengeteg edzőnk van, akik szívesen elvállalnák egy mérkőzésre ezt a feladatot. Véleményem szerint Détárinál tapasztaltabb trénert kellene ideiglenesen megbízni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik