Élet-Stílus

Nagy Imre: Teljesülnek a magyar nép nemzeti és demokratikus követelései

Tárgyalásokat kezdünk a magyaroroszági szovjet haderő visszavonásáról

Nagy Imre, a Minisztertanács elnöke, a következő mondotta rádióbeszédében:

Magyarország dolgozó Népe! Az elmúlt napok során hazánk tragikus eseményeket élt át. Kisszámú ellenforradalmár felbujtó népköztársaságunk rendje ellen fegyveres támadást indított, amelyet Budapest dolgozóinak egy része az ország helyzete felett érzet elkeseredés következtében támogat. Ezt az elkeseredést okozták a múlt súlyos politikai, gazdasági hibái, amelyek helyrehozását az ország helyzete és a nép általános óhaja feltétlenül megkövetelte. A párt új vezetősége és az új vezetés alatt álló kormány el van szánva arra, hogy a tragikus események tanulságait a legmesszebbmenően levonja. A rend helyreállta után rövidesen összeül az országgyűlés. Ezen az országgyűlésen mindenre kiterjedő és megalapozott reformprogramot fogok benyújtani, amely felöleli nemzeti életünk összes fontos kérdéseit. E program megvalósítása megköveteli a koránynak, a magújuló Hazafias Népfront, s a legszélesebb demokratikus nemzeti erők összefogásán alapuló átalakítását. E program megvalósításául elengedhetetlenül szükséges a harc azonnali beszüntetése, a rend és nyugalom helyreállítása és a termelés folyamatossága.
Felhívom az ország dolgozó népét, minden igaz hazafit, hogy ez minden erővel segítse elő. Mint a Minisztertanács elnöke bejelentem, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió közötti kapcsolatokról, többek között a Magyarországon állomásozó szovjet haderő visszavonásáról, a magyar-szovjet barátságáról, a proletárinternacionalizmus, valamint a kommunista pártok és a szocialista országok közötti egyenjogúság és nemzeti függetlenség alapján. Meggyőződésem, hogy az ezen az alapon felépülő magyar-szovjet viszony szilárd alapja lesz népeink őszinte, igaz barátságának, nemzeti fejlődésünknek és szocialista jövőnknek. Azoknak a szovjet csapatoknak a visszarendelése, amelyeknek a harcokba való beavatkozását szocialista rendünk létérdeke tette szükségessé, a béke és a rend helyreállításával haladéktalanul meg fog történni.
Mindazokkal szemben, akik nem népi demokratikus rendünk megdöntése szándékával fogtak fegyvert, a harcot haladéktalanul beszüntetik, fegyverüket beszolgáltatják, mindazokkal az ifjakkal, munkásokkal, a honvédségi személyekkel szemben, akik ezt teszik; a kormány a kiengesztelődés és a megbékélés szellemében messzemenően nagylelkűséget fog tanúsítani, velük szemben nem alkalmazzuk a statáriális eljárást. Ugyanakkor a békét és rendet óhajtó dolgozó nép érdekében, népi demokratikus államrendünk védelmében a törvény szigort fogjuk alkalmazni azok ellen, akik továbbra is fegyverrel támadnak, felbujtanak és fosztogatnak. Különös gonddal óvom dolgozó népünket a felelőtlen zavart keltőktől, a rémhírterjesztőktől, akiknek káros munkája a béke és nyugalom helyreállításának egyik legfőbb akadálya.
Mélységes fájdalommal tölt el a tragikus napok során áldozatul esett ártatlan dolgozó emberek minden csöpp kiontott vére. Legyen vége a tragikus harcoknak és a hiábavaló vérontásnak. Magyarok, barátaim, elvtársaim! Induljunk meg hát a párt vezetésével a népünk jobb szebb szocialista jövőjét építő békés alkotómunka új útján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik