Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás

A forradalom 50. évfordulója előtt még van három napunk, amikor kikapcsolódhatunk. Mondjuk a Cinetrip VJ Tornán, vagy egy Barbaro koncerten.

Tényleg érdekesnek igérkezik az a fesztivál, ahol ezúttal nem a DJ-k, hanem az általában háttérbe szorított, a partyk vizuális felturbózásáért felelős VJ-k kerülnek előtérbe. Ha valaki nem ilyen trendi, és inkább a “vissza a gyökerekhez” érzés rabja, az bluesfesztiválra menjen. Lesz még a hétvégén HS7 koncert, mozizenéket feldolgozó vicces d’n’b mágia és újra játszik a Barbaro is. Pénteken még utoljára meg lehet nézni, mit kezdenek a művészek a körút lepukkant boltjaival. Aki otthon marad, vasárnap például megnézheti a Hitler utolsó napjairól készült zseniális A bukást. 23-a pedig az ünnepé legyen!


Kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?

menjek…


péntek, október 20.

… Cinetrip VJ Tornára a Merlinbe


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 1

De mia az a VJ? Alig szoktuk meg, hogy a DJ-k a művészeknek járó elefáncsonttoronyban csavargatják a potmétereiket, és most itt vannak a VJ-k, akik az előbbiek hangzúzásaira kevernek háttérképeket a menőbb partikon. A Merlin Színházban öt napra a látványfelelősöké lesz a főszerep. Itt lesz az angol VJ-veterán Anyone, aki ezúttal Motorboy zenei boszorkánykonyhájára keveri a képeit. Erre tesz rá földije, az Eclectic Method, akik kliprészletekkel játszanak Frankenstein doktort, és teszik mindezt húzós hiphop-house-breakeat zenei alapokra. Szombaton és vasárnap is folytatódik a fülnek, szemnek, lábnak is megerőltető partyfolyam, de szerintünk egy nap után elfogy az ereje a legfanatikusabb érdeklődőknek is.

… Blues Patika Fesztiválra az Almássy térre


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 2

A Blues Patika Fesztivál már kilencedszer bizonyítja, hogy a gyapotszedők jó öreg zenéje kortalan. Idén az Almássy Téri Szabadidőközpont három termében hallgathatnak az érdeklődők igényes blues zenét a legnépszerűbb hazai és nemzetközi zenészek előadásában. Itt lesz többek között a szlovák-magyar-cseh-lengyel Visegrádi 4 Harps, az amerikai Lord Bishop, Big Daddy Wilson, Larry Garner, az ős Hobo Blues Band, a Memphis Gumbo. A koncertek mellett lemezgyűjtők ritkaságaiból csemegézhetünk, részt vehetünk hangszeres bemutatón, és oktatáson is.
A szervezők emellett fotókiállítással, filmvetítéssel és előadásokkal szeretnék feleleveníteni a blues világ múltját. A zenén kívül a blues divatvilága is megjelenik Mme Kuci divattervező “Kötetlen nyakkendők, és különféle selyemcsodák” című bemutatóján keresztül.

szombat, október 21.

… HS7 koncertre a Hajóra


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 3

A Heaven Street Seven szombat este a CH.I.P. és az osztrák Fortuna’s Favourite társaságában nyomja az gitár-igazságot. A “magyar britpop” vezető zenekara 1995-ben alakult, és a napokban jelentette meg hetedik nagylemezét. A komoly nemzetközi sikereket is arató HS7-et elegáns, remekül hangszerelt, gitáralapú számai, nagyszerű hangulatú koncertjei, Szűcs Krisztián jellegzetes éneke méltán teszik a hazai gitárpop legnépszerűbb együttesévé. Minderről a hazai és nemzetközi díjak, a jelentős kritikai elismerés mellett a közönség stabil szeretete is tanúskodik.

… Thunderball partyra a Tarfóba


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 4

Ha komolyan górcső alá szeretnénk venni a Thunderball zenei világát igencsak gondban lennénk, mert a két washingtoni srác – Sid Barcelona és Steve Raskin – olyan zseniális érzékkel ötvöz mindent, amitől agy és láb beindul, amire csak nagyon kevesen képesek.
Dalaikban hip-hop, drum & bass, bossa, soul, funk, reggae és jazz forr egységbe, finoman meghintve a 60-as, 70-es évek filmzenéinek csillagporával. A Thievery Corporation szárnyai alatt munkálkodó DJ/producer páros harmadik stúdió albuma stílusosan a Cinescope címet kapta, mi mást, hisz a dalok hol Hollywood kőkemény krimijeinek, hol Bollywood mozijainak érzelmes-szirupos világa repítenek. Az eklektikus hangzás persze a vendég vokalisták sokaságának is köszönhető, az albumon az ifjú soul tündér Miss Johnna M., a soul
veterán Mustafa Akbar, a reggae sámán See-I és a hip-hop élő legendája Afrika Bambaataa is közreműködött. Az alkalom igazán különleges, hiszen a Thunderball a napokban boltokba kerülő lemezéből szinte elsőként kapunk ízelítőt, és hogy teljes legyen a frankó, a lemezjátszók mögött tiszteletét teszi az ugyancsak a Thievery-kiadónál szorgoskodó, a pesti közönség előtt már jól ismert Ursula 1000 is!

vasárnap, október 22.

Barbaro-koncertre a Wigwamba


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 5

Tavaly ötévnyi szünet után újjáalakult a Barbaro zenekar. Az együttes 90-es évekbeli rapszodikus és nem kifejezetten termékeny (2 lemez, az első a mai napig sem jelent meg CD-n) működése annál súlyosabb, töményebb és rendkívüli módon kidolgozott dalokat eredményezett. A népzenei hagyományokat a rockzenével és néhol a punk lendületével sajátos módon ötvöző, elképesztően képzett és elhívatott zenészekből álló banda új felállásban – Both Miklós énekessel – egyre többet koncertezik. Cziránku Sándor és társai mágiáját régen sem volt érdemes kihagyni, most sem.


hétfő, október 23.


… a forradalom 50. évfordulóját ünneplő műsorra

Az ünnepi műsor fáklyás megemlékezéssel indul fél hatkor, amelynek kezdetét a történelmi zászlók bevonulása jelzi. A műsor első részében 1956. október 23. eseményeinek kronologikus felidézése történik, a történelmi pillanatok megjelenítésével. Az 1956. október 23. és november 4. között született versekből, valamint Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor és Illyés Gyula verseiből készült montázst adja elő Jordán Tamás, Molnár Piroska, Hollósi Frigyes, Schell Judit, Kulka János, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Peller Anna és Simon Kornél.

A színészek műsorát követően egy 6,5 méter átmérőjű fehér gömb felemelkedik a téren állók fölé, rajta egy táncművész, aki a levegőben koreográfiát mutat be, majd egy 2×7 méteres lyukas nemzeti zászlót emel a tér fölé, a Forradalom lángjának meggyújtása pillanatában. A láng fellobbanásához kapcsolódva Himnusz és tűzijáték zárja az ünnepséget, miközben a Parlament teljes Kossuth tér felőli homlokzatán egy lyukas nemzeti színű zászlót formázó fényfestés látható.


…. kiállításra

Körút fesztivál


Pénteken még tart a két hete nyílt Körút Fesztivál. A rendezvény szervezői Budapest legfontosabb útjába próbálnak életet lehelni úgy, hogy az onnan elköltözött üres üzletekben galériákat nyitnak. Érdemes megnézni, hátha nem lesz folytatása.

bővebben>>

… moziba
Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 6



A bűn lélektana

Húszéves távlatból szemlélve a dán filmisten, Lars von Trier pályakezdő drámáit, ma is frissen, felkavaróan hatnak, békét nem hagynak.

bővebben>>


… maradjak

… tévézni

péntek, október 20.
m1, 23:45

Mindörökké melletted


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 7

Ha tudnád, hogy hiányoztok! – állít be váratlanul Anne volt férje egy éjszaka a városszéli házba. Dulakodnak, a férfi erőszakosan vissza akarja szerezni a nőt, fegyvert ránt, és megfenyegeti, hogy mindörökké a nyomában lesz. Dulakodás közben a férfi lezuhan a lépcsőn, és úgy tűnik, halálosan megsebesül. Anne hívja a rendőrséget, de időközben a holttest rejtélyes módon eltűnik. A “lélegzet-visszafojtó” történetben váratlan fordulatok, drámai lélektani helyzetek során jutunk el a végkifejletig.

szombat, október 21.
m1, 23:00

Majdnem híres


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 8

A hetvenes években néha még valóra váltak a lehetetlen álmok. Egy 15 éves rockrajongó srácot, aki egy helyi zenei újság számára írogat, felkéri a nagytekintélyű Rolling Stone magazin, hogy csatlakozzon a Stillwater együtteshez, és írja meg a koncertturné részleteit. A srác szerencséjére, a szerkesztő sosem találkozott vele: telefonon adta a megbízást.
Ő tehát egy időre eltűnik édesanyja féltő szeme elől, és fejest ugrik a nagybetűs életbe. Ettől kezdve csak az utazás, a koncertek és az együttes mellől elmaradhatatlan rajongó lányok érdeklik. Figyel, csodálkozik és tanul. Meg nagyon élvezi az egészet. Meg nagyon szerelmes lesz az egyik lányba, a szólógitáros barátnőjébe. A turné véget ér, a Rolling Stone szerkesztői pedig leleplezik az újságírót: rájönnek, hogy egy kiskamaszt bíztak meg a feladattal. A cikk végül mégis megjelenik, a rock-nagycirkusz pedig megy tovább.

vasárnap, október 22.
TV2, 20:00

A bukás – Hitler utolsó napjai


Menjek vagy maradjak – Barbaro vagy A bukás 9

Berlin, 1945 április. Egy nép a bukására vár. A főváros utcáin kegyetlen harcok folynak. Hitler a katonai vezetőséggel és néhány hívével elsáncolja magát a vezetőségi bunkerben. A Birodalom helyzete a Vörös Hadsereg előrenyomulásával egyre reménytelenebbé válik. A folyamatos bombázások állandó rettegésben és életveszélyben tartják a város elkeseredett lakosságát.

Miközben az utcákon kétségbeesés tombol, Hitler a Harmadik Birodalom teljes pusztulását a bunker falai között éli át. Jóllehet Berlint már lehetetlen tartani, a Führer tiltakozik a búvóhely elhagyása ellen – Albert Speer építészhez hasonlóan “a színpadon akar lenni, amikor legördül a függöny”.
Már csak néhány órája maradt, mielőtt közös öngyilkosságuk előtt feleségül veszi Eva Braunt. A vég elkerülhetetlenül közeleg, Hitler mindent az utolsó részletig kidolgoz: miután ő és szeretője meghalt, holttestüket a birodalmi kancellária udvarában fogják elégetni, nehogy a tetemük ellenséges kézre jusson.

Az oroszok feltétel nélküli megadást követelnek, ezért hűséges hívei közül, vezetőjük példáját követve, többen is az önkéntes halált választják a rájuk váró kínkeserves meghurcoltatás helyett. A magát szintén a bunkerben meghúzó Magda Goebbels megmérgezi mind a hat gyermekét, majd férjével együtt véget vet életének. Röviddel ezután Hitler személyi titkárnőjének, a végsőkig kitartó Traudl Jungénak és még néhányaknak az utolsó pillanatban sikerül kimenekülnie a bunkerből, és átjutnak az oroszok ostromgyűrűjén.
A film után a titkárnő néhány évvel ezelőtti visszaemlékezésiből készült dokumentumfilmet vetíti a TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik