Élet-Stílus

A borsodi dolgozók nagy jelentőségű kiáltványt adtak ki

admin
admin

2006. 10. 20. 15:34

Nagy Imre elvtárs magáévá tette a borsodiak követeléseit

Földvári Rudolf vezetésével borsodi munkásküldöttség kereste fel Nagy Imre miniszterelnököt. A borsodiak nagy jelentőségű kiáltványt adtak ki, amely a többi között élesen és határozottan elítéli azt a politikát, amely súlyos válság szélére sodorta az országot. A kiáltvány leszögezi, hogy a borsodi dolgozók szocializmust akarnak és csírájában elfojtanak minden esetleges restaurációs törekvést, 21 pontban sorolja fel követeléseiket. Követelik egyebek között Farkas Mihály és társai bűnügyének nyilvános tágyalását, a külkereskedelmi szerződések felülvizsgálását és nyilvánosságra hozását, a tervgazdaság terén mutatkozó súlyos hibák kijavítását és a felelősök leváltását, nemzeti kincsünk, az uránércnek a magyar nép érdekeink megfelelő felhasználását.
Az életszínvonallal kapcsolatos pontokban a borsodi dolgozók követelik a kategória alap-bérek emelését, a burkolt áremelés megszüntetését, a nyugdíj-korhatár leszállítását, a nyugdíja, valamint a családipótlék felemelését, a gyermektelenségi adó eltörlését, a vasúti kedvezmények megadását, a lakásépítkezések fokozását és a kislakásépítés támogatását. „A mezőgazdaság szocialista útjával egyetértünk” – mondják a továbbiakban, de követelik, hogy az átszervezés a legteljesebb önkéntesség, a parasztság érdekeinek és nemzeti sajátosságainknak szem előtt tartásával történjék.
A politikai kérdésekben a legteljesebb mértékben egyetértenek a Gomulka vezette lengyelországi politikai változásokkal, elítélik a magyar országgyűlés „fejbólintójánosait”, s követelik, hogy legkésőbb január elsejéig vonják ki a szovjet csapatokat Magyarország terültéről.

Nagy Imre elvtárs azt válaszolta Borsod megye és Miskolc dolgozóinak, hogy a követelések minden pontjával egyetért és vállalja azok végrehajtását. Még ma éjjel, vagy holnap reggel új korány alakul; Hazafias Népfront-kormány. A kormány személyi összetételénél a legmesszebbmenően figyelembe veszi a közvélemény kívánságát, követelését és javaslatát. Nagy Imre elvtárs új korányprogramjába a követeléseket beledolgozza és rövidesen az országgyűlés elé is terjeszti. Nagy Imre elvtárs megmagyarázta, hogy a program egyes pontjait rövid időn belül túl is lehet teljesíteni.
Nagy elvtárs rámutatott, hogy a dolgozók bizalma erőt ad munkájához és a következőket kéri a borsodiaktól: segítsék és támogassák a kormányprogram végrehajtásában, amely teljes mértékben megfelel a követeléseiknek.
Kéri, hogy induljon meg mielőbb a termelő munka, mert a kormánynak az életszínvonal emelésében szükséges intézkedésekhez termelésre és ismét termelésre van szüksége. Ez legyen elsősorban a korányt támogató lépése a diósgyőrieknek, miskolciaknak és a megye minden dolgozójának. Nagy Imre elvtárs meg van róla győződve, hogy ezt a segítséget és támogatást feltétlenül megkapja a diósgyőri-miskolciaktól, Borsod megye minden dolgozójától. Nagy Imre elvtárs továbbá kijelentette, hogy büszkék lehetünk arra, hogy rendzavarásra és provokációra Miskolc és Borsod megyében nem karült sor. Azt kéri: biztosítsák miskolciak, borsodiak, hogy erre a jövőben se kerüljön sor és kéri – mint eddig is – továbbra is biztosítsák a rendet az üzemekben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.