Élet-Stílus

Betiltották a szélessávú internetet Iránban

Az arab országban azért döntöttek így, mert lassítani akarják a káros nyugati hatások beáramlását. A döntés értelmében minden helyi internetszolgáltató köteles volt mérsékelni a maximális le- és feltöltési sebességeket.

ánban közel ötmillió rendszeresen internetezőt tartanak nyilván. Az új rendelet mindenkire, még az iráni elnökre is kiterjed. A jogszabály értelmében ezentúl a maximális letöltési sebesség legfeljebb 128 Kbit/s lehet. A helyi vezetők azt várják az intézkedéstől, hogy ezáltal csökkenni fog az ország lakossága számára elérhető káros nyugati tartalmak (videoklipek, zenék, filmek és televízió-műsorok) száma, illetve, hogy kevesebben töltenek majd le ilyen tiltottnak számító anyagokat. Ezenkívül a döntés egyértelműen megnehezíti az esetleges iráni ellenzéki csoportok együttműködését, hiszen kevesebb információhoz férhetnek hozzá, nehezebben tarthatják a kapcsolatot, és így meggátolhatóvá válik egy ellenzéki erő kialakulása is.

A lépést egyaránt kritizálták a helyi internetszolgáltatók és több akadémikus is. “Az egész világ a modernizációt célozza meg és ennek a folyamatnak egyik fő eleme a szélessávú internet. Nekünk is szükségünk lenne a világháló jelentette fejlődésre és arra, hogy hozzáférhessünk korunk tudásához” – nyilatkozta Ramazan-Ali Sedeghzadeh, az iráni parlament hírközlési bizottságának elnöke.

A felháborodást jól mutatja, hogy ezer közéleti személy, tudós és más szakember levelet küldött Mahmoud Ahmadizsenád iráni elnöknek. Ebben nemcsak a mostani döntés, de az iráni blogok és weboldalak cenzúrázása ellen is tiltakoznak. Kína után Iránban cenzúrázzák a legtöbb portált. Egy iráni bloger, Parastoo Dokoohaki véleménye szerint a törvény által az internet alapját képező adatáramlás és az információcsere válik lehetetlenné. Az intézkedést egyébként a Shargh haladó iráni újság betiltása előzte meg.

Mindenesetre magas fokú cinizmusra vall, hogy blogjában maga az iráni elnök is elnézést kér olvasóitól a kisebb fennakadásokért, amit egyébként pont az ő lépése okozott. Mahmoud Ahmadizsenád szerint a felhasználóknak a jövőben számítaniuk kell arra, hogy az oldalak hosszabb ideig töltődnek majd be és a multimédiás tartalmak is nehezebben lesznek letölthetők. Ahogy szakemberek megjegyezték: Irán önként és dalolva visszatért az internetet 1996-ban jellemző ISDN korszakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik