Élet-Stílus

8000 embert perelnek illegális másolásért

admin
admin

2006. 10. 19. 08:27

Több hónapos viszonylagos nyugalom után ismét támadásba lendült a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI). A szervezet akcióját afféle vihar előtti csend előzte meg. Az IFPI minden eddiginél keményebben lép fel a zeneszámok és zenei albumok illegális másolói ellen.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Zeneipari Szövetség legutóbb – idén júliusban – a Yahoo kínai portálját támadta, míg Nagy-Britanniában a brit testvérszervezet a korábban már kritizált AllofMP3.com oldalt vette össztűz alá. Az IFPI képviselői most bejelentették, hogy a világ 17 országában több mint 8000 felhasználó ellen indítanak eljárást. Mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban eddig 18 000, míg az USA-n kívül 13 000 ember ellen tett feljelentést a szövetség. A vád minden esetben zeneszámok és zenei albumokról készült illegális másolatok készítése, illetve terjesztése a különböző fájlcserélő rendszerek segítségével.

Hillary Rosen, az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) egykori elnöke az új akciót egyenesen túlzónak nevezte. A leköszönt vezető követelte, hogy a zeneipar mielőbb kezdjen tárgyalásokat a fájlcserélő hálózatok üzemeltetőivel és használóival.

Újdonság, hogy a zeneipar először lépett fel a másolók ellen Brazíliában, Mexikóban és Lengyelországban, de emellett új eljárásokat kezdeményeztek német felhasználók ellen is. A vádlottak között elsősorban olyan személyek vannak, akik a BitTorrent, az eDonkey vagy a Limewire fájlcserélő hálózatokat használták. Sok esetben olyan szülők kerülhetnek majd a vádlottak padjára, akiknek gyermekei követték el az illegális másolásokat, illetve a kópiák terjesztését, ám utóbbiakat a helyi törvények szerint nem lehet felelősségre vonni. A szövetség illetékesei szerint a szülőket azért lehet beperelni, mert az ő nevükön vannak az internethozzáférések és nem akadályozzák meg csemetéiket az illegális anyagok feltöltésében. Ebből kiindulva könnyen bajba kerülhetnek a DirectConnect, a Gnutella, a SoulSeek és a WinMX fájlcserélő rendszerek használói is.

Az IFPI egyébként ezt az álláspontját nem először hangoztatja, hiszen már áprilisban is igyekezett felhívni a szülők figyelmét arra, hogy figyeljenek, milyen fájlokat tárolnak gyermekeik számítógépük merevlemezén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.