Élet-Stílus

Naperőmű épül a Google központjában

admin
admin

2006. 10. 18. 10:58

A legújabb tervek szerint napenergiás rendszerrel látják el az amerikai vállalat Mountain Viewben (Kalifornia) található központját. A beruházás várhatóan 2007 tavaszára készül el.

A naperőmű üzembe állítása után a Google Campus területén lévő hat épület áramfogyasztásának 30 százalékát tudja majd biztosítani. A kivitelezési munkákkal a vállalat vezetői a pasadenai Energy Innovations céget bízták meg. Ugyan a világ legnépszerűbb online keresőjét üzemeltető és fejlesztő vállalat képviselői nem közölték a konkrét költségeket, azonban a beruházás várhatóan öt, de legfeljebb tíz esztendőn belül megtérül.

A Google Campus területén lévő hat épületre összesen 9212 napcellát szerelnek fel, ezek összteljesítménye 1,6 megawatt lesz. Összehasonlításul: ez körülbelül ezer átlagos kaliforniai háztartás fogyasztásának felel meg. Ez az eddigi legnagyobb napenergia projekt az Egyesült Államokban. “A napenergia rendszer mellett elsősorban környezetvédelmi okokból döntöttünk. A világban lévő összes többi Google képviseletet a következő években szintén ilyen rendszerrel szereltetünk majd fel” – mondta David Radcliffe, a vállalat ingatlanügyekért felelős alelnöke. Amennyiben ebből a bejelentésből indulunk ki, akkor elvileg tehát a tavaly alakult Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft. telephelyén is előbb vagy utóbb megjelenhet majd a napcellás megoldás.

Nem ez a Google első környezetbarát kezdeményezése, ugyanis a Google.org alapítvány számtalan környezetvédelmi projektet támogat. A legfontosabb programja egy olyan energiatakarékos hibrid motor kifejlesztése, amely egyaránt működhet benzinnel, árammal és bioetanollal. Az alapítvány szakemberei már kapcsolatba is léptek a legnagyobb autógyártókkal és kutatókkal. S mint ismeretes, a keresőcég nemrég egy nem éppen profiljába vágó kezdeményezéssel állt elő: új, egységes szabványt vezetne be az asztali számítógépeknél, amely megnyitná az utat a mainál hatékonyabb tápok megjelenéséhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.