Élet-Stílus

Életműdíjat kapott Gerzson Pál

Iskolateremtő munkásságáért Idén Gerzson Pál festőművész kapta a Magyar Festészet Napjának életműdíját.

„Voltak idők, amikor megbecsültek, és volt, amikor nem. Közel 60 éve vagyok a szakmában, úgyhogy a legnagyobb öröm, ha reggel felkelek és van kedvem festeni. Ezzel együtt nagy megtiszteltetés a számomra, és jólesik ez az életműdíj, hiszen szakmai elismerésről van szó, amit a kollégák ítélnek oda.” – nyilatkozta a 75 éves alkotó.

Az Életműdíjról Bráda Tibor, a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumának elnöke a következőket mondta el: „Az életműdíj odaítélésének feltételei három éve, a kezdetektől nem változtak. Amellett, hogy a jelölteknek teljes, nagy, és kiemelkedő életművel kell rendelkeznie, elsősorban iskolateremtő munkájukat értékeljük, tehát azt a több évtizedes erőfeszítést, melyet a művészeti tudás, az alkotói ismeretek átadásáért tettek. Ez így volt a korábbi díjazottakkal is, és ez alól Gerzson Pál sem kivétel.”

A díj odaítéléséről döntő kuratórium zömében festőkből áll, tagjai az eddigi díjazottak, a díjat finanszírozó kulturális minisztérium képviselője, illetve egy művészettörténész.

„Természetesen több jelölt is volt – hívta fel a figyelmet Bráda Tibor – és többen is megérdemlik ezt az elismerést, de évente csak egy-egy művészt van módunkban jutalmazni.”


Életműdíjat kapott Gerzson Pál 1

Gerzson Pál 1931. január 25-én született. Tanulmányait 1949-1953 között a Képzőművészeti Főiskolán végezte, tanárai Kmetty János, Hincz Gyula és Domanovszky Endre voltak. 1959-től rendszeresen részt vett rangos országos és külföldi kiállításokon. 1960-74 között az Iparművészeti Főiskola tanára, 1974-1995 között a Képzőművészeti Főiskola egyetemi tanára, 1987-1990 között a festő tanszék vezetője volt. 1988-1992 között a Magyar Szépmíves Társaság elnöke. 1992-1999 között a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke, a Magyar Bor Akadémia örökös tagja, a Tudományok, Művészetek és Irodalom Európai Akadémiájának (Párizs) rendes tagja. 1969-től rendszeresen dolgozik Szigligeten. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Gerzson Pál kétszeres Munkácsy Mihály-díjas (1969, 1971), Érdemes Művész (1987), aki 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik