Élet-Stílus

Léghajótánc, fényfestés, tűzijáték 23-án

Bár Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Garas Dezső és Sinkó László lemondta, így is számos vezető színész lép fel az október 23-i állami ünnepségen.

Az ünnepi műsor fáklyás megemlékezéssel indul fél hatkor, amelynek kezdetét a történelmi zászlók bevonulása jelzi. A műsor első részében 1956. október 23. eseményeinek kronologikus felidézése történik, a történelmi pillanatok megjelenítésével.

„Az 1956. október 23. és november 4. között született versekből, valamint Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor és Illyés Gyula verseiből készült montázst adja elő Jordán Tamás, Molnár Piroska, Hollósi Frigyes, Schell Judit, Kulka János, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Peller Anna és Simon Kornél” – mondja Meskó Zsolt, a program művészeti tanácsadója.

A színészek műsorát követően egy 6,5 méter átmérőjű fehér gömb felemelkedik a téren állók fölé, rajta egy táncművész, aki a levegőben koreográfiát mutat be, majd egy 2×7 méteres lyukas nemzeti zászlót emel a tér fölé, a Forradalom lángjának meggyújtása pillanatában. A láng fellobbanásához kapcsolódva Himnusz és tűzijáték zárja az ünnepséget, miközben a Parlament teljes Kossuth tér felőli homlokzatán egy lyukas nemzeti színű zászlót formázó fényfestés látható.

Schell Judit és Kulka János még egy fontos szerepet kap az ünnepnap délelőttjén. Akkor kerül sor ugyanis az 50. évforduló tiszteletére hazánkba érkező külföldi államfők és miniszterelnökök jelenlétében a Budapest’56 Szabadság Nyilatkozat elfogadására a Parlament Felsőházi termében. A Budapest’56 Szabadság Nyilatkozatot Schell Judit olvassa fel magyarul, Kulka János pedig angolul. Később ezt a Parlament elé érkezők is meghallgathatják fél hattól a két művész előadásában.

A Budapest ’56 Szabadság Nyilatkozat emléket állít az 1956-os magyar forradalomnak, és felidézi az 50 évvel ezelőtt történt események máig is aktuális történelmi mondanivalóját. A dokumentum kiemeli a szabadság tiszteletben tartásának közös felelősségét és kötelességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik