Élet-Stílus

Itt a hosszú hétvége – ki merre?

Róma, Párizs, London, Amszterdam, Athén, Barcelona, Madrid, Lisszabon – a hosszú hétvégére vágyók számára ezek számítanak a legkedveltebb úti célnak. Ha a fapados megoldásokat választják az utazni vágyók, akkor kevesebb, mint 50 ezer forintból is meg lehet „úszni” az utat, ám egyre többen vannak, akik 150-200 ezer forintot is hajlandóak fizetni a pár napos kikapcsolódásra.

Magyar helyzet

A földrajzi elhelyezkedés az árakban is megmutatkozik, legalábbis ez derül ki a legfrissebb KSH adatokból is: míg Nyugat- Magyarországon a magasabb kategóriájú hotelek 15-16 ezer, addig Kelet- Magyarországon 14 ezer forintért kínálnak szobát egy éjszakára. A középkategóriás szállodákban az ország keleti részén már éjszakánként 8-8500 forintért meg lehet úszni a kikapcsolódást, addig a nyugati részen 9500 forint számít átlag szobaárnak.
Többen is vannak, akik a szomszédos Ausztriába is átruccannak egy-egy hétvégére, ahol a wellness hotelek számítanak a legnépszerűbb utazási állomásoknak, bár mint Simon András, a Chemol Travel cégvezetője megjegyezte, ezt csupán a közép-, és a felső kategóriába tartozók engedhetik meg maguknak. Azonban 300-400 km-nél többet általában már nem hajlandóak levezetni – tette hozzá.

Az idei esztendő meglehetősen szűkölködött a hétköznapokra eső ünnepnapokkal, így a hosszú hétvégék is elmaradtak, ám október 23-án ezt sikerülhet „bepótolni”. Hova érdemes kiruccanni, melyik várost vegyük célba?

Kastélyszálló és wellness belföldön

A hosszú hétvégi utazásokhoz az utazási irodák tapasztalatai szerint az elmúlt néhány évben a hazai kastélyszállókat, a hegyvidéki szállodákat és a wellness-hoteleket részesítik előnyben a kikapcsolódásra vágyók, hiszen autóval könnyen megközelíthető célpontokról van szó.

A hazai kastélyszállók között is találhatunk azonban jelentős árkülönbséget. Míg egyes hotellé átalakított kastélyokban már 15-20 ezer forintért kapunk két éjszakára egy két ágyas szobát, addig a magasabb kategóriájúakban ennek a többszöröséért. A bikali négycsillagos Puchner Kastélyszállóban például egy szoba két éjszakára körülbelül 43 ezer forintba kerül, Galyatető, Visegrád és Tapolca három-négycsillagos „wellness-szigetein” ugyancsak 34 – 42 ezer forintos árak várják az odalátogatót egy hosszú hétvégére. Bükkfürdőn az ötcsillagos Radisson SAS Birdland Resort & Spa hotelben már 60 ezer forintot kell fizetnünk, a hőgyészi Gróf Apponyi Kastélyszállóban pedig két éjszaka mintegy 120 ezer forintból jön ki.

Aki a Balatonra vágyik, Siófokon egy 3 éjszakás „csomag” 30-32 ezer forintba kerül, ha viszont kulturális programmal kívánja összekötni a hosszú hétvégét az illető, úgy a legjobb, ha Pécs felé veszi az irányt. Néhány helyen ugyanis a háromcsillagos hotelbeli, két éjszaka mellé színházjegyet, múzeumbérletet is kaphat a látogató, mindössze 26-30 ezer forintért fejenként.


Fapadossal, szűkebb büdzsével

Az európai városlátogatások közül elsősorban Róma, Párizs, London, Amszterdam, Athén, Barcelona, Madrid, Lisszabon számít a legkedveltebb úti célnak – hangzik az utazási irodák egybecsengő tapasztalata -, ráadásul ezek feltérképezéséhez már a vékonyabb pénztárca sem jelent akadályt. Egyértelműen a csoportos, szervezett európai városlátogatásokat emelném ki, amelyek a reneszánszukat élik a fapados légitársaságok megjelenése óta – mondta Hargitai Éva, a Tensi Holiday értékesítési vezetője, aki a fentiek mellett még Firenzét, Dublint, és Nápolyt sorolta a népszerű úti célok közül, mások Koppenhágávál illetve Béccsel egészítették ki a listát.

Kétféle utazóközönség különböztethető meg – mutatott rá Borsányi Balázs a HVG Travel értékesítési vezetője -, egyrészt azok, akik mindenen spórolnak (utazáson, szálláson), illetve azok, akik csak az utazáson, a külföldi út során pedig bátran költekezik (elegáns hotel, exkluzív étterem).

Mivel az olcsó közlekedés mindkét kategóriában fontos, idén ősszel egy „típus” sem panaszkodhat, a légitársaságok ugyanis egymást licitálják túl ajánlataikkal. Az eddig inkább a fapadasokra jellemző árversenybe ezúttal ráadásul beszálltak a hagyományos légitársaságok is. Így egy-egy akció keretében akár 10 ezer forintból is elrepülhetnek az időben lépők a kiválasztott városokba. A WizzAir 200 ezer ingyenjegy eladását hirdette meg, míg a SkyEurope „Repülj egy pizza áráért” című akciójával próbálta utazásra buzdítani a magánszemélyeket. Bár igaz, esetükben azt is figyelembe kell venni, hogy néhol a városba való bejutás – miután egy távolibb repülőtérre szállnak le a gépek – drágább, mint ha a frekventáltabb reptérre érkezne a járat. Fapados árakkal lépett színre a Lufthansa is Európa legfelkapottabb városainál, míg a Malév a „Páratlan város akció”-val próbálja vonzóbbá tenni a jegyvásárlást, bár esetükben a repülőjegy – a reptéri illetékekkel, adókkal együtt – legalább 40 ezer forintból jön ki.

Az említett nyugat-európai városokról általánosságban elmondható, hogy egy-egy akciós ajánlat keretében (mint például 2 éjszaka foglalása esetén a 3. ingyenes) egy kétcsillagos hotelben kontinentális reggelivel már tízezer forintért is lehet éjszakázni fejenként. A legkedveltebb európai célállomásokon (például London, Párizs, Róma, Dublin, Lisszabon, Madrid, Isztambul) egy-egy hosszú hétvégéért, azaz 3 éjszakáért, a szállás minőségétől függően mindössze 25-50 ezer forintot kell csak fizetni. Athénban már 24 ezer, Párizsban már 30 ezer forintért el lehet tölteni három éjszakát, egy kétnapos (1 éjszakás) bécsi utat pedig ennél is olcsóbban meg lehet úszni: 9-15 ezer forintért már félpanziós ellátás várja az érdeklődőt egy három-négycsillagos hotelben.

A középosztály is az utazáson spórol


A hosszú hétvégi utazások során a közepes büdzsével rendelkező utasok leginkább a fapados járatokat preferálják. A legtöbb szálláshelyet a 3 csillagos kategóriából adják el az utazási irodák, de egyre többen keresik a 4 csillagosat – mondták érdeklődésünkre a szakemberek.

Utazási irodák tapasztalatai szerint a középkategóriás szállókra egy éjszakára körülbelül 14-16 ezer fotintot szánnak a legtöbben, s mint a piaci szakemberek fogalmaztak, 80-120 ezer forintból már ki lehet hozni a három éjszakára szóló – a reggelit is tartalmazó – szállást, a repülőjegyet, a transzfert, és egy városnéző túrát is. Az európai városokban „előkelőbben” is kikapcsolódhatnak az utazók: egy csillaggal magasabb kategóriájú hotelekben viszont már 70-80 ezer forintot is elkérhetnek egy éjszakáért.

Autóbérlés, vacsora egy exkluzív étteremben

A hosszú hétvégi utaknál mindenesetre a hazai tehetősebb réteg sem szán komolyabb összeget a repülőútra, a turista osztályt választják a Business helyett, sőt, a fapados járatoktól sem idegenkednek. Ezzel szemben a helyszínen már nem „spórolnak”, legyen szó egy-egy magas kategóriájú hotelről (ötcsillagos szállodáknál például 250-350 ezer forrintot költenek egy-egy éjszakára), étteremről, netalán autóbérlésről, avagy vásárlásról. Az utazók legtöbbje transzfert, illetve szervezett idegenvezetést kér, ám mint Borsányi Balázs megjegyezte: volt már arra is példa, hogy egy exkluzív étteremben kértek tőlünk asztalfoglalást. Az autóbérlés esetén átlagosan napi 20 ezer forintot költenek, ám nem ritka a 300 ezer forintos autóbérlési kiadás sem. Sokszor tehát nem is az úti cél számít luxusnak, hanem maga az utazás, jóllehet – mint a megkérdezett piaci szereplők állítják – Magyarországon egyelőre még szűk az a kör, amelyik megengedhet magának a luxusutakat.

Akik távolabb mennének, akár Dubaiban is eltölthetnek egy hosszú hétvégét: mintegy 150-250 ezer forintba kerül négy éjszaka a háromcsillagos Dubai Arabian Park Hotelban félpanziós ellátással. Az utazás ára – amely tartalmazza a repülőjegy költségét is – városnézést is kínál telepített idegenvezető segítségével. Az afrikai kontinensre is átruccanhatnak a pihenni vágyók: 120-180 ezer forintért már egy kairói háromcsillagos hotelben lehet eltölteni 4 éjszakát, mely összeg a magyar nyelvű idegenvezetés díját, valamint a belépők árait is tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik