'56
Élet-Stílus

Valódi fegyverszünet

Október 29.: Az előző napi bejelentések hatására nyugodt reggelre ébrednek a főváros lakói. A Nemzetközi Vöröskereszt elindítja segélyszállítmányait és megkezdődnek a tárgyalások a szovjet csapatok kivonásáról. Janza Károly honvédelmi miniszter a Tűzoltó utcai és a Corvin közi felkelőkkel tárgyal a fegyverszünetől.

Tűzszüneti tárgyalások
A forradalom győzelme ezen a napon megkérdőjelezhetetlen. Az MDP-n belüli reformerek joggal bízhatnak sikerükben, egy huszáros vágással mederbe terelték az eseményeket. Megkezdődik a fegyveres csoportok Nemzetőrségbe szervezése. Hajnalban a Bem laktanya képviselői tárgyalni kezdenek a Széna tériek vezetőivel, Szabó Jánossal (Szabó bácsi) és Ekrem Kemállal. A Honvédelmi Minisztériumban Janza Károly fogadja a Tűzoltó utcaiak és a Corvin köziek vezetőit. Előbbiek részéről Angyal Istvánt, Csongovai Per Olafot és Réfi Istvánt, utóbbiak részéről pedig Pongrátz Ödönt, Bornemissza Tibort és Iván Kovács Lászlót, majd közösen átvonulnak Nagy Imréhez és megállapodnak, hogy a szovjetek kivonulása után a felfegyverzett csoportok leteszik a fegyvert a magyar csapatok előtt.

Nemzeti tanácsok
A gyárakban, egyetemeken és egyéb intézményekben a dolgozók nemzeti tanácsokat kezdenek szervezni.

Szovjet kivonulás
Tyihonov altábornagy a Honvédelmi Minisztérium szovjet főtanácsadója elhagyja az országot. A szovjet előkészületek a kivonulásra folyamatossá válnak, Janza Károly a rádióban tudatja a hallgatókkal, hogy másnapra befejeződik a főváros kiürítése és a távozó szovjet csapatokat magyarokkal váltják fel. Ennek ellenére a VIII. és IX. kerületekben szórványosan folytatódnak az összecsapások.

Az USA nem avatkozik be
A hatalmasok hallgatása azonban csak vihar előtti csend. Nem tudhatják, hogy Moszkvában az USA nagykövete, Charles Bohlen közli Zsukov marsallal, hogy nem tekintik természetes szövetségesnek a demokratizálódó Magyarországot.
Nagy Imre, az új miniszterelnök a Parlamentbe helyezi át székhelyét, ezzel az MDP gyakorlatilag elveszti minden korábban meglévő befolyását.

Szervezkedik az régi rend
Este az MDP Pártközpontjában már megtörténnek az első események, amelyek azt mutatják, hogy az átállás nem lesz olyan egyszerű, mint ahogy a külső szemlélő számára tűnhetett aznap. A szovjet küldöttek, Mikojan és Szuszlov Kádár Jánossal, Szántó Zoltánnal és Münnich Ferenccel tárgyalnak. Megállapodnak, hogy az ÁVH-t más formában újjászervezik.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik