Élet-Stílus

Nagy Imre távirata az ENSZ főtitkárának

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke, mint megbízott külügyminiszter, az alábbiakat hozza Excellenciád tudomására:
A Magyar Népköztársaság kormányához hiteles értesülések érkeztek újabb szovjet alakulatok Magyarországra való bevonulásáról. A Minisztertanács elnöke mint megbízott külügyminiszter magához kérette Andropov urat, a Szovjetunió magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét és a legerélyesebben tiltakozott az ellen, hogy újabb szovjet katonai alakulatok vonulnak be Magyarországra. Követelte ezeknek a szovjet alakulatoknak haladéktalan, azonnali visszavonását. Közölte a szovjet nagykövettel, hogy a magyar kormány a varsói szerződést azonnal felmondja, egyidejűleg kinyilatkoztatja Magyarország semlegességét, az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez fordul és az ország semlegességének védelmére a négy nagyhatalom segítségét kéri.
A szovjet nagykövet tudomásul vette a Minisztertanács elnökének mint megbízott külügyminiszter tiltakozását és közlését, és megígérte, hogy haladéktalan választ kér kormányától.
Felkérem tehát Excellenciádat, hogy ezt a közlést szíveskedjék az Egyesült Nemzetek Szervezet valamennyi tagállamának tudomására hozni; kérjük, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete most megnyíló XII ülésszakának napirendjére soron kívül kitűzni szíveskedjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik