Élet-Stílus

Megtisztultan!

A Magyar Szocialista Munkáspárt nehéz körülmények között alakult meg. A régi pártszervezetek nagy többsége dezorganizálódott, a közvélemény súlyosan és engesztelhetetlenül elítéli a volt MDP vezetőinek bűnös politikáját, munkásosztályunk sorai között a nemzeti demokratikus felkelés helyeslésével együtt jelentkezik a kiábrándultság a régiből, az önkénnyel bemocskolt szocialista mozgalomból.
Egyetlen párttagot, egyetlen állampolgárt sem akarunk áltatni azzal, hogy szebbé festjük a helyzetet a ténylegesnél. A helyzet súlyos. Ahhoz, hogy újjászervezzük erőinket, a leghatározottabban kell állást foglalni az MDP bűnös vezetésével szemben. Az MSZMP semmiféle közösséget nem vállalt az MDP vezetőnek katasztrófapolitikájával, tagjai közé nem szabad és nem fogja felvenni azokat, akik közvetlenül irányítói és kiagyalói voltak ennek a katasztrófapolitikának. Más szóval: a vétkes sztálinistáknak nem lehet helyük az új párt tagjainak sorában.
Mi hűek akarunk lenni a magyar forradalmi munkásmozgalom nagy hagyományaihoz, éppen ezért gyűlöljük a Rákosi-Gerő-klikk önkényuralmát. Hűek akarunk lenni 1919 munkásezredeihez, amelyek a külföldi intervencióval szemben védelmezték a nemzeti függetlenséget, hűek akarunk lenni a hitlerizmus ellen küzdő harcosokhoz, a földosztókhoz, a szocialista nagyüzemet megteremtő kommunistákhoz, de semmiféle szolidaritást nem vállalunk a Rákos-féle nemzetellenes politikával. Ez az elhatárolás a bűnös múlttól, megújhodó párunk erkölcsi alapvonása. S hogyan, s merre tovább? Sok kommunista teszi fel ma így magának is a kérdést. Nem tudunk erre kész, mindent megoldó, felülről megfogalmazott „csalhatatlan” választ adni. A Magyar Szocialista Munkáspárt szervezését sem lehet a régi módon, felülről elkezdeni. Alakuljanak meg szervezeteink alulról, a maguk erejéből, lenn az üzemekben, falvakban, hivatalokban, egyetemeken. Olyan elvtársaink, akik az elmúl 10 esztendő alatt is bebizonyították, hogy tudnak a saját fejükkel gondolkodni, tudnak a nép szívével érezni – ezek a legjobb és legnépszerűbb kommunisták vegyék kezükbe a MSZMP szervezésének feladatát.
Nem leszünk milliós párt. Szerényebb keretek között, szerényebb lehetőségekkel fogunk dolgozni, mint eddig. Aki az MSZMP tagja kíván lenni, az számoljon azzal, hogy a párttagságért nem jár fényes állás, előkelő pozíció, nem jár semmiféle megkülönböztető előny. Kemény, nehéz, hétköznapi munka vár párttagjainkra. Puritán, munkás élet vár ránk, s nem csillogás, nem „élenjárás,”, nem szuronyokkal biztosított hazug fölény. Sokat vesztettünk, de visszanyerhetjük a szocializmus becsületét. Elvesztettük az egypártrendszerből adódó abszolút hatalmat, de ezzel együtt a múlté már a sztálinista fertőzés, a hamis tekintély, s a múlté lesz a nagyzolóan felduzzasztott pártot övező gyűlöle

Ajánlott videó

Olvasói sztorik