Élet-Stílus

Jazzszaxofon-párbaj a Hajón

Az A38 Hajó közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozata, a MOLto Vivace szerdai állomásán nem akármilyen szaxofonisták lépnek a közönség elé. A párbajhősök: Jiří Stivin, Adam Pieronczyk és Grencsó István.

Az örök kísérletező cseh fuvolás-furulyás-szaxofonos, fúvós-multiinstrumentalista Jiří Stivin a közép-európai kortárs zene legnagyobbjai közül való. Az eredetileg filmes tanulmányokat végző Stivin a hetvenes évek közepén kötelezte el magát a muzsika mellett, és sokoldalúságára jellemző, hogy nem csupán Telemann és Vivaldi fuvolaversenyeit játszotta lemezre, de kiváló dzsessz-improvizátornak számít. Akár megszokott dzsesszkvartettje élén érkezik, akár szólestet ad egy szál furulyával és egy öreg kazettás magnóval, friss humora, magabiztos hangszerkezelése és fáradthatatlan muzikalitása mindig óriási sikert arat.

A harminchat éves Adam Pieronczyk generációjának legkitűnőbb és legnépszerűbb szaxofonosa, aki számtalan fesztiválon és szavazáson végzett az élen. Hosszú időn keresztül játszott együtt a nagyszerű lengyel zongoristával, Leszek Mozdzerrel. Tenorjának jellegzetes, mélyen játszott, recsegős, baritonba hajló szólama összetévesztehetetlenné teszi játékát.
Legutóbbi lemezét a brazil zenei kultúra, a bossa novás, latinos ritmusok
ihlették: ezek különleges újjáértelmezése, a megkapó játékosság, a mindent átható muzikalitás teszi kimagaslóvá a Busszal Sao Paulóba című albumot. Az A38 Hajón e lemezét mutatja be.

A szaxofonos és fuvolista zenekarvezető, Grencsó István 1979-ben a Masina együttessel kezdte pályáját, majd Dresch Mihály és Szabados György különböző formációival játszott. 1985-ben alapította a Grencsó Kollektívát. Ez az együttes most is fő tevékenysége. Emellett rendszeresen fellép a Makámmal, a Kampec Doloresszel, a Budbudasszal és másokkal. Szabad zenei szelleme, iranyzatoktól, divatoktól, iskoláktól független, öntörvényű gondolkodása, s nem utolsó sorban a hangszeréhez fűződő viszonya a legjelentősebb hazai zenészek közé sorolja műfajában. Leginkább maradandót talán azon műveivel alkotott, melyekben hatvanas évekbeli slágerek, keringők, sanzonok újraértelmezéseit kísérli meg. A Grencsó Kollektíva nem is annyira együttes, hanem zenészek többé-kevésbé laza szerveződése. A szűk triófelállás gyakran kibővül, átalakul, vendégzenészekkel egészül ki.

/Jiří Stivin & Co Jazz System (CZ), Adam Pieronczyk Trio (PL), Grencsó Kollektíva
A38 Hajó, 2006. október 18., szerda 20h/

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik