Élet-Stílus

A Carnegie Hallban is ’56-ra emlékeztek

Nagy sikerű 56-os emlékkoncertet rendeztek vasárnap New York egyik legrangosabb koncerttermében, a Carnegie Hallban, ahol George Pataki, New York szövetségi állam magyar származású kormányzója köszöntötte az egybegyűlteket.

George Pataki – aki a forradalom 50. évfordulós ünnepségén Budapesten részt vevő amerikai küldöttséget fogja vezetni – a gálakoncert előtt hangsúlyozta: 1956 egyik legfontosabb tanulsága számára az, hogy „a szabadság nem az ember vele született tulajdonsága, hanem olyan érték, amelyért harcolni kell, amelyet védeni kell”. Az amerikai és a magyar himnusz elhangzása után elmondott beszédében kifejtette: a magyarok szabadságharca volt az első repedés a szovjet birodalmon; a forradalom megmutatta a külvilágnak a szovjet rendszer hazugságait.

Simonyi András washingtoni nagykövet hangsúlyozta, hogy 56 álma megvalósult, Magyarország ma demokrácia. Hozzátette, az évfordulóról minden várakozást felülmúló mértékben emlékezett meg Amerika, megjegyezve, George Bush elnök Budapesten járt, hogy tisztelegjen a forradalmárok emléke előtt. A nagykövet felolvasta Sólyom László köztársasági elnök köszöntőjét.

A koncerten megtartották Balázs Ádám, Amerikában élő magyar zeneszerző szimfonikus művének, a Hősök útjának (Path of the Extraordinary) ősbemutatóját. A Los Angelesben élő fiatal komponista az 56-os amerikai emlékbizottság és a New York-i főkonzulátus felkérésére alkotta meg a poémát, amelyet a közönség fölállva tapsolt meg.

A Yale Philharmonia Orchestra a koreai Shinik Hahm vezénylésével Bartók-, Liszt-, Erkel- és Kodály-művekből adott elő részleteket. Fellépett a Takács Vonósnégyes, Frankl Péter zongoraművész, valamint Molnár András és Vizin Viktória operaénekes.

Ugyancsak vasárnap 56 emlékére ökumenikus misét tartottak a New York-i Magyar Református Templomban. Az Egyesült Államok legnagyobb katolikus székesegyházában, a Szent Patrick Bazilikában pedig külön a magyar forradalom emlékének szentelt istentisztelet volt, amelyen beszédet mondott Lakatos István, az 56-os emlékbizottság vezetője.

A bizottság vezetői a Carnegie Hallban rendezett emlékkoncert végén bejelentették, hogy a jegybevételből 56-os emlékművet létesítenek New Yorkban.

A koncert vendégei között volt Németh Zsolt (Fidesz) és Szabó Vilmos (MSZP), az Országgyűlés külügyi bizottságának hivatalos látogatáson Amerikában tartózkodó elnöke és alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik