Élet-Stílus

Sortűz Mosonmagyaróváron

admin
admin

2006. 10. 15. 10:37

A délelőtti tüntetés résztvevői kiszabadítják az elítélteke a városi börtönből. A mezőgazdasági akadémia hallatói és a gyárak munkásai két helyszínre vonulnak: a rendőrség és a helyi határőrlaktanya elé. Utóbbi helyszínen a határőrök belelőlenk a tömegbe. Ötvenkét halott marad a helyszínen, nyolcvanhatan pedig megsebesülnek. A menekülő demonstrálók újra összeverődenek a kórház és a tanácsháza előtt. A helyi tanács vezetői Győrből kérnek segítséget.

Délben tömeg vonul a járási rendőrkapitányság elé, követelik, hogy a rendőrség segítsen az ÁVH és a határőrség lefegyverzésében. Győrből utasítják a rendőrséget, hogy vegyék őrizetbe a sortűz felelőseit. Bodzsár József járási rendőrkapitány kitűzi a fehér zászlót, a rendőrök leteszik a fegyvert.

Győrből Szigethy Attila Földes Gábort küldi Mosonmagyaróvárra, hogy a honvédség segítségével kényszerítsék fegyverletételre a határőröket. Mire Földes a határőrlaktanyához érkezik, már sok száz tüntető veszi körül az épületet. A győri küldött nyomán a tüntetők is benyomulnak a laktanyába, ahol egy tisztet agyonvernek. Többeket Földes ment ki saját gépkocsijával. A tanácsháza előtt Földes és a másik győri küldött Tihanyi Árpád nyugtatni próbálja a tüntetőket. Majd újraválasztják a nemzeti bizottságot, amiből kimaradnak a pártfunkcionáriusok. Elnöke Sipos Imre az akadémia hallgatója lett.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • '56

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.