Élet-Stílus

Miskolc

Újabb népítélet
Miskolcon kora reggel ismét tüntetés kezdődik a megyei tanács előtt. A tömeg a régi renddel való összejátsszással vádolják a munkástanácsot. A megyei tanács épületébe viszik az előző napi sortűzért felelősnek tartott három rendőrtisztet. Az ülésterembe, azonban behatol egy félszáz fős csoport és az egyik rendőrt nem sikerül kimenteni a kezeik közül. A behatolók az ablakon kidboják Antal Gyula rendőr törzsőrmestert, élettelen testét a szovjet emlékmű maradványaira akasztják.
A megyei munkástanács elnöke Rozgonyi Ernő lemond az újabb kudarc hatására, helyét Nagy Attila veszi át. Záhonyi Brunó vezetésével rendfenntartó alakulatot kezdenek szervezni.

Diákparlament
A szervezet a megyei munkástanáccsal egyetértésben megalakítja a nemzetőrséget. A diákok az ÁVH-tól zsákmányolt rádióval elkezdenek híreket sugározni.

Lelepleződések
Miskolcon egy csoport a városi tanács épületében, a városi hangoshíradó stúdiójában helyezi el az ÁVH titkos iratait. Az iratokból nyert információk alapján többeket elküldenek a tanács dolgozói közül. Este Nagy Attila utasítására a TÜK-iroda páncélszekrényébe zárják el az iratokat. Ugyanezen a napon nagyobb mennyiségű titkos, operatív iratot – egyebek mellett az egyetemisták megfigyelését bizonyító anyagokat, valamint a besúgók nyilvántartását – szállítanak az egyetemre is, valamint egy R-30-as rádióadót, amelynek révén 2-300 km-es körzetben tudnak híreket sugározni az egyetemisták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik