Élet-Stílus

Külpolitikai erőfeszítések-tárgyalódelegációk

admin
admin

2006. 10. 15. 22:15

November 2.: Az ország népe nem örülhet felhőtlenül a kivívott győzelemnek. A feszült helyzet ellenére a munkástanácsok többsége úgy dönt, hogy követelései teljesültek, és azt tervezik, hogy november 5-én, hétfőn felveszik a munkát. A kormány folyamatos erőfeszítései ellenére sem tudja meggátolni a szovjet csapatok felvonulását.

Kádár a Szovjetunióban
Kádár tárgyal a már Moszkvában tartózkodó magyar küldöttekkel, majd beszámolóját meghallgajta az SZKP Központi Bizottsága. A szovjet vezetők egyértelművé teszik, hogy fegyveres beavatkozással fogják megoldani a helyzetet, amit Kádár ellenez, de a megbeszélésen részt vevő Bata István és Münnich egyaránt támogat.

Delegációk szerveződnek
Reggel 9 órakor a Kormány Kabinet kinevez egy delegációt, amelynek a Varsói Szerződésből történő kilépésről kellene tárgyalni a Szovjetunió képviselőivel. Egyúttal megállapodnak arról, hogy küldötteket menesztenek az ENSZ Közgyűlésre, ennek többek között tagja lett volna Kéthly Anna is, aki akkor még nem is tartózkodott az országban. A szovjetekkel tárgyaló delegáció vezetőjének Maléter Pált nevezik ki.

Szovjet csapatmozgások
A miniszterelnök folyamatosan tiltakozik Andropovnál, a szovjet nagykövetnél csapataik Magyarországra történő bevonulása miatt. Nagy megpróbál nemzetközi támogatást elérni: jegyzékben tájékoztatja a hazánkban tartózkodó nagyköveteket a csapatmozgásokról.

Felkészülés a védekezésre
Tóth István alezredes utasítja a hadosztálytörzset, hogy a szovjet csapatok helyzetéről állítsanak össze jelentést, amelyet Maléter Pál ezredesnek kíván megküldeni. Csepelen Andi József főhadnagy három nemzetőrszázadot szervez. Az első Sorn Károly vezetésével a Királyerdőt biztosítja, a második Szűcs Károly parancsnokságával Csepel északi részén teljesít szolgálatot, a harmadik Lukács András irányításával belső őrszolgálatot lát el. Király Béla és törzse befejezi Budapest védelmi tervének a kidolgozását. A főváros bevezető útjaihoz egy-egy üteget vagy tüzérosztályt terveznek tüzelőállásba helyezni. Intézkednek a híradórendszer kiépítésére, és nagymennyiségű harckocsinak a telepítésére. Magyar katonai repülőgépekről tovább folytatják a szovjet csapatok mozgásának figyelését, felderítését.vissza a címlapra
  • Címkék:
  • '56

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.