'56
Élet-Stílus

Győr

A városban előző nap újjászerveződik az MDP, amelynek felhívása heves tüntetést vált ki. A tüntetés résztvevői antiszemita jelszavakat hangoztatnak és ellenkormány valamint önálló hadsereg felállítását követelik. A Győri Nemzeti Tanács így ezen a napon a nemzetőrség megerősítéséről dönt.

Országos rádió és sajtóiroda
A győri rádió Szabad Petőfi Rádió Győr néven folytatja adását. A műsort a balatonszabadi nagyadó munkástanácsával való együttműködésnek köszönhetően rövidhullámon is sugározzák, így az ország egész területén fogható. Szigethy Attila kezdeményezésére megalakul a Sajtó- és Tájékoztatási Iroda. A sajtóiroda feladata a nemzeti tanács által kiadandó rendeletek, közlemények megszövegezése, információk gyűjtése és továbbítása a tanács számára.

Vagongyár
Győrben a vagongyár munkásgyűlésén újjáválasztják a munkástanácsot. A nyilvánosság előtt szégyenítik meg azokat, akiket az ÁVH besúgóinak tartanak. Önkéntesekből gyári őrséget állítanak föl Grúber László vezetése alatt. A gyári őrséget a munkástanács részéről Fekete József felügyeli.

Küldöttség a fővárosba
A győri vagongyár munkástanácsa a nemzeti tanáccsal egyetértésben Török István (Győr) vezetésével küldöttséget indít Budapestre, hogy személyesen tisztázzák Nagy Imre szerepét az október 23-át követően meghozott rendkívüli intézkedésekben (szovjet csapatok behívása, statárium kihirdetése). A küldöttség nem jut be a Parlamentbe, Nagy Imre csak másnap fogadja őket.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik