Élet-Stílus

Győr

admin
admin

2006. 10. 15. 10:51

Leszerelik az ÁVH-t
A városban folytatódnak a tüntetések, a tömeg az ÁVH leszerelését követeli, valamint az előző napi sortűz felelőseinek megbüntetését. A mai Frigyes laktanya elé nem kapnak fegyvert Krecz Géza parancsnoktól, de a katonák engedélyt kapnak, hogy csatlakozzanak a felvonulókhoz. Ezután a tüntetők elfoglalják a Belügyminisztérium helyi főosztályát. A rendőröket és ÁVH-sokat lefegyverzik, fegyvereiket a néphadsereg veszi át. Az ÁVH-sokat a laktanyában veszik védőőrizetbe. A főosztály iratainak egy részét széthordja a tömeg.

Győri Nemzeti Tanács
A vidéki városok küzül szinte elsőként a helyiek rövid időn belül békés mederbe terelik a forradalom menetét és új szervezetet hoznak létre az irányításra. Szigethy Attila vezetésével délután létrejön a Győri Nemzeti Tanács. Szigethy megbízza a megyei ügyészt, hogy az előző napi sortűzet kivizsgálja. Szigethy nyugati újságíróknak azt nyilatkozza, hogy a forradalom célja a függetlenség elnyerése. A helyi rendőrség is elfogadja a Nemzeti Tanács irányítását. A délelőtt megalakult Szabad Győr Rádió pedig felszólítja a mosonmagyaróvári ÁVH-t a fegyverletételre.

Munkástanács a RÁBÁ-ban
A Győri Vagon- és Gépgyárban munkástanácsot alakítanak a helyi párt képviselőivel. Földes Gábor segítségével állítják össze 20 pontos követelésüket. Az éjszakai órákban lövöldözés zajlik a Kisfaludy Színház közelében.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • '56

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.