Élet-Stílus

Megnyílt a Munkácsy-kiállítás Miskolcon

admin
admin

2006. 10. 14. 16:19

Szombaton délelőtt tíz órakor a közönség előtt is megnyitotta kapuit a Munkácsy Mihály képeiből összeállított kiállítás a miskolci Herman Ottó Múzeumban, amelynek jelentős része Pákh Imre magángyűjteményéből származik.

Az elmúlt másfél évben a Pákh-gyűjtemény “vándorkiállításként járta az országot, korábban a fővárosban, majd Debrecenben, Pécsett, Kaposváron, Szegeden és Békéscsabán láthatták az alkotásokat. A miskolci tárlat a hetedik állomás a magyarországi kiállítások sorában, amely a Munkácsy-képek Amerikából címet kapta – közölte Veres László, a múzeum igazgatója.

Mint mondta, a borsodi megyeszékhelyen egyébként a festőművész miskolci kötődése okán már a XIX. század végétől hangsúlyos Munkácsy-kultusz él, ennek jegyében már többször rendeztek emlékkiállítást a mester tiszteletére, legutóbb három évvel ezelőtt nemcsak a képeit mutatták be, hanem életéhez kötődő emlékeket, relikviákat is.

Pákh Imre gyűjteménye Miskolcon természetszerűen egészül ki a múzeumban őrzött hiteles Munkácsy-alkotásokkal, valamint olyan kuriózumokkal, amelyek a festőművész és a város kapcsolatát illusztrálják: ugyanis nyolcéves koráig itt élt, és a szüleit is itt temették el. A tárlat ezért több elemében különbözik az eddigi kiállításoktól – részletezte az igazgató.

A Pákh-féle gyűjteményből 29 képet tekinthetnek meg a látogatók, és kuriózum például, hogy bemutatják azt az grafikát is, amely a “Konyhában” című kompozíció rézkarc feldolgozása. A képaukcióról vásárolt alkotás érdekessége, hogy az alapjául szolgáló festmény a Pákh-gyűjteménybe tartozik.

A magyarországi Munkácsy-kiállításokon egyébként eddig több mint 600 ezer ember látta az alkotásokat, a miskolci Herman Ottó Múzeum – hogy minél többen megtekinthessék – meghosszabbított nyitvatartással várja a művészetet kedvelőket. A tárlatot az év végéig láthatják az érdeklődők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.