Élet-Stílus

A forradalom kitörése

admin

2006. 10. 14. 10:02

A Műszaki Egyetemen megtartott előző napi gyűlésen a résztvevők határoztak - az egy héttel korábban Szegeden újjáalakított - MEFESZ-hez (Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége) történő csatlakozásról és megállapodtak, arról is, hogy – támogatandó a lengyel változásokat – néma, szolidaritási tüntetést szerveznek, amelynek célja a Bem szobor lett. A belügyminiszter reggel megtiltja a demonstrációk szervezését.

A délelőtt folyamán a műegyetemisták a főváros gyáraiban és a többi felsőoktatási intézményben agitálták a munkásokat és diákokat. Ennek hatására több ezres tömeg kezd gyülekezni Budán és Pesten egyaránt.

Forradalom
A délután öt óra tájt véget érő Bem téri tüntetés résztvevőinek nem akaródzik hazamenni. A tömeg több részre szakad és ki-ki vérmérséklete szerint a Kossuth térre, a Sztálin szoborhoz vagy éppen a Magyar Rádióhoz vonul. Az addigi békés, bár határozott követeléseket megfogalmazó tüntetés forradalommá alakul. A Magyar Rádiónál és Szabad Nép székházánál fegyveres harcra is sor kerül. A rádió ostroma valódi vérontásba torkollik, ennek az eseménynek a legnagyobb tragédiája, hogy a szovjet erők csak az ostrom végén bocsátkoztak harca, addig magyar küzdött magyarral. Így nem csoda, hogy a pártvezetés polgárháború kitörésétől tartott.

Pártvezetés
Délután összeül a minisztertanács Hegedűs András kormányfő vezetésével. A megmozdulást szovjetellenesnek és kispolgárinak minősítik és Hegedűs kilátásba helyez bizonyos személyi változásokat. Piros László belügyminiszter tartva a forradalmi helyzet további eszkalálódásától, úgy dönt, hogy mégis engedélyezi a tüntetést, így kívánja mederben tartani az eseményeket, az engedélyező határozatot fél három előtt olvassák be a rádióban. Ezután az MDP vezetése szinte tehetetlenül szemléli az eseményeket. Gerő végül este kilenckor fegyveres beavatkozást kér Moszkvától. Ezután a párt Központi Vezetőségének többsége azonnali változásokat követel.

Szovjetek
A budapesti szovjet nagykövet Andropov napközben többször tárgyal Moszkvával, tájékoztatja Hruscsovot is a kialakult helyzetről a székesfehérvári különleges szovjet erők vezetője tudatja a nagykövettel, hogy hasonló helyzetekre már jóval korábban kidolgozták a „Hullám” fedőnevű hadműveletet, amelyet zavargások kitörése esetén Zsukov marsall parancsára megindíthatnak. Késő este a székesfehérvári alakulat parancsot is kap a főváros elfoglalására.

Pesti utca
Az este és éjszaka eseményei követhetetlenek. A városban teljes a káosz, az utcákat felkelőkkel megrakott teherautók járják fegyverek után kutatva. A Blaha Lujza térre bevonszolják a Sztálin szobrot, amit elkezdenek szétdarabolni. A fegyvertelen tömeg megpróbál bejutni a Kossuth Tiszti Iskolába, de a levegőbe tüzelő őrök elriasztják őket, a Magyar Rádiónál pedig még két napig ropognak a fegyverek.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • '56

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.