'56
Élet-Stílus

Elkezdődik az átalakítás

A felkelők többsége úgy értékelte az előző nap eseményeit, mint a forradalom győzelmét. Elgondolásuk szerint ezután házzáláthatnak programjuk teljes végrehajtásához. Nagy Imre azonban úgy érezte, hogy az elért helyzet, a maximum, amit a szovjet vezetés esetleg még tolerál. A felkelők és a miniszterelnök egyaránt tévedett.

A konszolidáció kezdete
A forradalom győzelme ezen a napon szinte megkérdőjelezhetetlen. Az MDP-n belüli reformerek joggal bízhatnak sikerükben, egy huszáros vágással sikerül mederbe terelni az eseményeket. A konszolidáció kezdetét jelzi az is, hogy megindulnak a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszállítmányai. A gyárakban és egyetemeken és egyéb intézményekben a dolgozók nemzeti tanácsokat kezdenek szervezni.

Megállapodás a fegyveres csoportokkal
Megkezdődik a fegyveres csoportok Nemzetőrségbe szervezése. Hajnalban a Bem laktanya képviselő tárgyalni kezdenek a Széna tériek vezetőivel Szabó bácsival és Ekrem Kemállal a tárgyalások hitelét azonban aláássa, hogy távollétükben a szovjet és magyar reguláris katonaság elfoglalja a Széna teret. Más felkelő csoportokkal is tárgyalnak a Honvédelmi Minisztériumban Janza Károly fogadja a Tűzoltó utcaiak és a Corvin köziek vezetőit. Előbbiek részéről Angyal Istvánt, Csongovai Per Olafot és Réfi Istvánt, utóbbiak részéről pedig Pongrátz Ödönt, Bornemissza Tibort és Iván Kovács Lászlót, majd közösen átvonulnak Nagy Imréhez és megállapodnak, hogy a szovjetek kivonulása után a felfegyverzett csoportok leteszik a fegyvert a magyar csapatok előtt.

Vihar előtti csend
A hatalmasok hallgatása azonban csak vihar előtti csend. Nem tudhatják, hogy az Moszkvában az USA nagykövete Charles Bohlen közli Zsukov marshallal, hogy nem tekintik természetes szövetségesnek a demokratizálódó Magyarországot.
Nagy Imre az új miniszterelnök a Parlamentbe helyezi át székhelyét, ezzel az MDP gyakorlatilag elveszti minden korábban meglévő befolyását.

Vidéki küldöttek a fővárosban
Ekkorra már megmozdul a vidék is a két nagy vidéki forradalmi központból Győrből és Miskolcról küldöttségek érkeznek a fővárosba.


Szovjet kivonulás
Tyihonov altábornagy a Honvédelmi Minisztérium szovjet főtanácsadója elhagyja az országot. A szovjet előkészületek a kivonulásra folyamatossá válnak, Janza Károly a rádióban tudatja a hallgatókkal, hogy másnapra befejeződik a kivonulás és a fővárost elhagyó szovjet csapatokat magyarokkal váltják fel. Ennek ellenére a VIII. és IX kerületekben szórványos összecsapások történnek.

Az MDP rendezi sorait
Este az MDP Pártközpontjában már megtörténnek az első események, amelyek azt mutatják, hogy az átállás nem lesz olyan egyszerű, mint ahogy a külső szemlélő számára tűnhet aznap. A szovjet küldöttek, Mikojan és Szuszlov Kádár Jánossal, Szántó Zoltánnal és Münnich Ferenccel tárgyal. Megállapodnak, hogy az ÁVH-t más formában újjászervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik