Élet-Stílus

Tűzfalreklám a K.u.K-ból

Király Udvar utcára nyíló aulájában találtak helyet annak a valósághű olajfestménynek, amely két 19. századból származó falra festett hirdetménynek állít emléket.

A mai Király Udvar helyén álló épületek évekkel ezelőtt állaguk vészes romlása miatt kiürítésre, majd bontásra kerültek. Ekkor került elő az a két, 19. századból származó tűzfalreklám, amely a néhai Grossmann Mór és Kristóffy & Németh kereskedését hirdeti. Mivel a tűzfalra festett hirdetések leválasztására, konzerválására nem volt mód, a házat építő Autóker a korabeli hirdetményeket szakszerűen letakarta, a róluk készült fotót a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának fotótárában helyezte el, Király Udvar aulájában pedig 2×1 méteres valósághű olajfestmény kiállításával őrzi a két néhai kereskedés emlékét.

Az írás a falon egy olyan kort idéz, amikor Budapest igazi divat-metropolis volt, amelynek vonzása még az Osztrák-Magyar Monarchia határain is túl ért – fogalmazott Réz András esztéta a festmény átadása kapcsán. Joggal gondolhatta Grossmann Mór, hogy készruhái iránt a kereslet csappanni nem fog. Aztán biztosan változott a helyzet, mert a Király utcától kétutcányira felépült egy modern, világvárosi allé, a Sugárút. Hogy ez segítette-e az üzletmenetet, vagy rontotta – ma már nehéz megítélni.

Az biztos, hogy Princip Gavrilo végzetes lövései után „Grossmann Mór készruhái, valamint a Kristóffy&Németh cég vasárui és háztartási czikkei” iránt csökkent a kereslet, mert egyéb vasáruknak, sajnos, nagyobb volt a keletje. Hosszú história, de város él és emlékezik – mondta az esztéta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik