Élet-Stílus

Sony: még az idén érkezik a Video Walkman

A Sony, minden hordozható zenelejátszók ősatyja, még az év vége előtt piacra dobja a videók megtekintését is támogató új eszközeit, amelyekkel – minő meglepetés – az iPodot szeretnék kikezdeni.

A japán óriás egy Tokióban tartott sajtótájékoztatón számolt be – meglehetősen szűkszavúan – terveiről, többek között a még az idén megjelenő öt új lejátszó bemutatásával. A vállalat a minőségre helyezi a hangsúlyt, és olyan egyéb funkciókra, mint zajelnyomás (noise canceling) és „tisztább” sztereó. A lejátszók több formátumot is támogatnak, igaz a másolásvédelem némileg szűkíti a kört.

Nem túl nagy meglepetés, hogy a Sony – annyi más céghez hasonlóan – az Apple uralmát szeretné megtörni. Mindezt aránylag széles kínálattal, öt különböző verzióval, újszerű, egyesek szerint parfümüvegre emlékeztető külsővel, valamint FM rádióval érné el. A lejátszók támogatják az MP3, Windows Media, AAC, ATRAC, ATRAC Advanced Lossless és Linear PCM formátumokat, bár a digitális másolásvédelemmel érkező Windows Media és AAC számok kiesnek. „Fejlesztésünk a képi anyagokkal is megbirkózik, de a konkrét tervekről még nem nyilatkozhatok” – ennyit árult el a Sony alelnöke a sajtó képviselőinek.

Az S700-sorozat három tagja zajelnyomással (itt a fejhallgató helyett a lejátszóba épített mikrofon végzi a munkát) és FM rádióval érkezik, 1, 2 és 4 GB memóriával, áruk 150, 190, illetve 242 dollár lesz. Az S600 két tagjából hiányoznak majd ezek a funkciók, a memória pedig 1, illetve 2 GB lesz, 125 és 165 dollárért. Összehasonlításképpen: a 8 GB-os iPod Nano a szigetországban 248, a 4 GB-os változat pedig 200 dollárt kóstál. A méret és a súly közös: 87 x 27 x 15 milliméter, illetve 47 gramm. Japánban még ebben a hónapban debütálnak a lejátszók, a világ más részein pedig szintén idei rajtot ígér a cég.

A terveket illetően még annyit árultak el, hogy a teljes hordozható zenelejátszó piacon birtokolt 10 százalékos részesedését az új készülékek révén megdupláznák. Az nem világos, hogy ezt mennyit idő alatt szeretnék elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik