Élet-Stílus

1956, Kanadából nézve

admin
admin

2006. 10. 13. 15:27

“Elmentem megnézni, hogyan mehetnénk el. Visszajövök érted. Béla.”

Az “Ötven év távlatából – Bridging the divide” című angol-magyar nyelvű riportalbum tizenöt család egymástól elválasztott tagjainak történetét meséli el. Azokét, akik az ’56-os forradalom viharos eseményeinek idején elhagyták az országot, és azokét, akik maradtak.

Ötven évvel ezelőtt, harmincnyolcezer magyar döntött úgy, hogy Kanadába menekül. Sokan közülük évtizedekig nem találkoztak gyerekeikkel, testvérükkel. Köztük Princz József, akkori fiatal újságíró. Fia, Princz András, a kiadvány szerzője, már Montrealban született, azonban nyolc éve úgy döntött, Magyarországra látogat, s azóta is Budapesten él.

“Ezek a történetek felelevenítik az elszakadás fájdalmát és azt a helyzetet, amikor embereknek pillanatokon belül kellett döntenük az életükről. Célunk nem az volt, hogy történelmi dokumentációt hozzunk létre, hanem, hogy bemutassuk történetenként két-két ember egyéni benyomásait, azt, hogy hogyan emlékeznek vissza életük egyik legmeghatározóbb időszakára.” – mondta a szerző.

A személyes riportokat magábafoglaló album lapjain ötvenév után újra találkoznak anyák és fiúk, testvérek a testvéreikkel. Volt, akit a repüléstől való félelme szakított el családjától, s volt akit a szerelem, vagy a karriervágy hajtott a világ másik végére.

A tizenöt történet, amely különböző korú, társadalmi hátterű és motivációjú emberrről szól, olyan magyarok és kanadai magyarok visszaemlékezéséből összeállított mozaik, amely együttesen alkot képet arról, hogyan gondolkoztak az 56’-os forradalom idején az emberek.

A Kanadában és Magyarországon készült interjúsorozat, Sándor Katalin portréfotóival, ötven éve örzőtt tárgyak képeivel, kifakult múltbéli fotókkal illusztrálva, ad képet az egymástól elszakadt emberek életéről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.