Élet-Stílus

Speciális tapéta az elektroszmog ellen

admin
admin

2006. 10. 12. 14:07

Minden eddiginél jobb elektromágneses sugárzást blokkoló tapétát sikerült kifejleszteniük német kutatóknak. A tapéta azonban képes arra is, hogy a sugárzást ne csak leárnyékolja, de el is nyelje.

Korábban már számos esetben próbáltak meg kifejleszteni olyan tapétát, amelyik képes blokkolni az elektromágneses sugárzást. A legtöbb program sikeres volt, azonban ezek az anyagok ennek ellenére sem terjedtek el. Most viszont az Ilmenaui Műszaki Egyetem kutatóinak a Müncheni Papírtechnikai Intézet munkatársaival közösen sikerült létrehozniuk egy olyan anyagot, amely nemcsak blokkolja a sugárzást és meggátolja a kikerülését, de ráadásul magába is szívja, és fogva tartja. A korábbi tapéták erre nem voltak képesek, mindig visszaverték a sugárzást.

A szakemberek különböző papírrétegeket és vasport használtak fel. Ennek az összetételnek köszönhetően gyakorlatilag mindenfajta elektromágneses sugárzás, illetve az azt kibocsátó eszköz leárnyékolható, legyen szó mobiltelefonokról, WLAN-készülékekről vagy lokátorokról. Az új tapéta másik előnye, hogy alkalmazásához nincsen szükség semmilyen különleges tudásra, ugyanolyan könnyen felvihető a falra, mint a hagyományos társai.

A szakemberek szerint az új anyaggal beboríthatók lesznek nemcsak az elektromágneses sugárzás elleni védelemre szoruló helyiségek, de akár az elektromos készülékek vagy a hagyományos kábelek is. Sőt, az alkalmazott különleges vaspornak köszönhetően beállítható az is, hogy melyik frekvenciát nyelje el az anyag, és melyiket ne.

A kutatók remélik, hogy e tapéta iránt sokkal nagyobb lesz az érdeklődés, mint a társai iránt, és hogy számos vállalat, akár egy kábelgyártó cég is fantáziát lát majd az újfajta anyag felhasználásában. Korábban egyébként a brit hadseregnek szállító BAE Systems fejlesztett ki olyan új tapétát, amely megakadályozza, hogy illetéktelenek hallgassák le a vállalatok vezeték nélküli hálózatának forgalmát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.