Élet-Stílus

Megfejtették a delphoi jósda titkát?

Egy új kutatás kimutatta, hogy valószínűleg oxigénhiány „segítette” a görögországi Delphoiban az Apolló templom ókori papnőit a jóslásban, jövőlátásban.

A Geology című szaklap legfrissebb számában megjelent, egy jelenleg folyó kutatás előzetes eredményeit bemutató cikk ellentmond annak a korábbi elméletnek, miszerint a delphoi jósdába etiléngáz szivárgott be a föld alól, és a jóslást végző papnők ettől kerültek volna transzba.

Giuseppe Etiope, a római Geofizikai és Vulkanológiai Intézet geológusa szerint a papnők extázishoz hasonló állapota a metán okozta hypoxiának – oxigénhiánynak – tulajdonítható, amely azért következhetett be, mert a templom levegőtlen helyiségébe metángáz áramlott.

Az Athéntől mintegy 150 kilométerre, a Pernasszosz-hegy lábánál épült delphoi jósda az ókori görög világ egyik legszentebb helye volt i. e. 700 és i. sz. 381 között, amíg a rómaiak le nem rombolták.
Plütarkosz ókori történetíró, aki több évig papként szolgált az Apolló-templomban, részletes leírást adott a jósda működéséről, a szertartás menetéről.

A szertartást a jósda egyik papnője – Püthia – végezte, akit Apolló szócsövének tekintettek. A transzba esett papnő, a templom egy föld alatti kis helyiségében tartózkodott, amely illatos párafelhőben úszott, innen továbbította Apolló üzenetét az „ügyfeleknek”.

Számos korábbi ásatás során nem sikerült kimutatni semmilyen gázfeltörést a templom alatt, mígnem az 1990-es évek végén egy amerikai kutatócsoport Jelle De Boer, a connecticuti Wesleyan Egyetem geológusa vezetésével metán, etán és etilén nyomára bukkant.

De Boer akkor arra a megállapításra jutott, hogy valószínűleg az etilén játszhatott fontos szerepet a papnő szertartásai során, ez ugyanis serkenti a központi idegrendszert, és tudatzavart, eufóriát okoz.

Az új tanulmány szerzői kételkednek ebben

„Habár tényleg fellelhetők gázkigőzölgés nyomai Delphoiban, az etilén okozta mámor esélye igen csekély” – állítja a mostani kutatás vezetője. A színtelen, szagtalan etilén baktériumok fermentációja során keletkezik alacsony hőmérsékleten. Az olasz kutatócsoport szerint ez a gáz nem képződhetett a Delphoi vastag mészkő kőzetében, főleg nem olyan mennyiségben, hogy transzhoz, tudatzavarhoz vezessen.

A római kutatócsoportja viszont kis mennyiségű szén-dioxid-, metán- és etánfeltörés nyomára bukkant a templom alatt.

A kutatók szerint, ha tényleg gáz okozta a szertartást vezető papnő „jövőbelátó képességét”, akkor az nagyobb valószínűséggel lehetett szén-dioxid és metán, vagyis a kettő együtt vezetett oxigénhiányhoz.

Az oxigénhiány Delphoiban időnként akár eszméletvesztéshez vagy halálhoz is vezethetett. Habár az új elmélet elfogadhatónak tűnik, a végkövetkeztetéshez további részletesebb vizsgálatokra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik