Élet-Stílus

Az európai adattárolást kritizálják a szolgáltatók

admin
admin

2006. 10. 12. 11:28

Minden eddiginél élesebb vita bontakozott ki az európai távközlési vállalatok és az internetszolgáltatók, illetve az Európai Unió és a tagállamok között. Az ok az Európai Bizottság (EB) legújabb elektronikus kommunikációra vonatkozó jogszabálytervezete.

A testülettől kiszivárgott dokumentum szerint a jövőben minden biztonsággal kapcsolatos kérdésben a felelősség csak és kizárólag a telekommunikációs cégeket és az internetszolgáltatókat terhelné. Az anyagot azonnal kritizálta az Európai Telekommunikációs Hálózati Operátorok Szövetsége (ETNO), az Európai Internetszolgáltatók Szövetsége (EuroISPA), valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara Európai Bizottsága (AMCHAM EU).

Az európai távközlési vállalatok és az internetszolgáltatók felelnének a jövőben létesítményeik és az azokban tárolt információk (így például a kötelezően tárolandó távközlési adatok) biztonságáért, és kötelesek lennének minden, a rendszerük ellen irányuló támadást azonnal jelenteni a nemzeti hírközlési felügyeleteknek. „Komoly problémát jelenhet majd, hogy a nemzeti hírközlési felügyeleteknek jelenleg nincsen ilyen jogosítványuk” – mutatott rá Michael Bartolomew, az ETNO igazgatója. Ugyanakkor ellenpélda, hogy Finnországban már kipróbálták ezt a rendszert és ott bevált, nem voltak komolyabb fennakadások sem.

Szintén komoly vitát váltott ki, hogy az Európai Bizottság minden eddiginél szigorúbban bele akar szólni a távközlési frekvenciák elosztásába. Felmerült akár egy új európai uniós frekvenciahivatal létrehozásának ötlete is. A telekommunikációs cégek azonban azt szeretnék, ha a frekvenciák elosztása nemzeti jog maradhatna.

Mint ismeretes, korábban a huszonöt európai uniós tagállam igazságügyi miniszterei megszavazták az egységes európai távközlési adattárolási tervezetet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben eltárolják a vezetékes, mobil- és VoIP-beszélgetések, az SMS-, a chat-, az FTP-, a P2P-, az e-mail és az internetforgalom adatait. Ezek közé az információk közé tartozik az előfizető vezetékes és mobiltelefonszáma, a hívó felek számai, a hívások időtartama és időpontja, valamint az internetezésről szóló naplófájlok. Ugyanakkor korábban még arról volt szó, hogy a költségeket megosztanák a távközlési cégek, az internetszolgáltatók, az egyes tagállamok és az Európai Unió között. Mindenesetre a távközlési vállalatok ellenállása nem sok jót jelent az Európai Unió számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.