'56
Élet-Stílus

Sztálin-szobor ledöntése

Bronzember a Városligetben
A Regnum Marianum templom lerombolása után emelt monstrum sokak szemét szúrta a városban, s nem csak a vallásos érzetű emberekét. A szovjet zsarnok bronzszobrának eltávolítását már korábban is fontolgatta a Fővárosi Tanács, azonban három évvel a zsarnok halála után még mindig nem került rá sor. Végül ezt a munkát az októberi forradalom tömege végezte el: boldogan felaprította a sokat átkozott „Acélember” szobrát.


Traktorgyáriak
A fővárosi Traktorgyár munkásainak egy kisebb csoportja, már délben eltervezték a szobor ledöntését. Három traktorral indultak, hogy a tervüket véghez vigyék, azonban a szobor környékén túl sok rendőrt találtak, így többen végigjárták az aznapi demonstrációkat, hogy támogatókat szerezzenek és majd a tömeg védelmében végezzék el munkájukat. Fél öt körül már jelentős számú nézelődő gyűlt össze az akkor Sztálin térnek nevezett területen.


Küzdelem a szoborral
A tömeg védettségében végül a traktorgyári munkások drótkötelet vetettek az “Acélember” nyakába, s nyers erővel próbáltk lehúzni a talapzatról a bronz monstrumot. Ez a kísérlet azonban kudarcba fulladt, ezért néhányan elsiettek lángvágó felszerelésért, amelynek segítségével fél tíz körül sikerült elválasztani a szobrot a talapzattól. Ezután a traktorok újból munkához láttak és lerántották a helyéről a „makacs” szobrot.
Kopácsi Sándor Budapest rendőrfőnöke megtiltotta a jelenlévő rendőröknek, hogy beavatkozzanak, így aztán a forradalom ezen eseménye sérülésektől és halálesetektől mentesen ment végbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik