'56
Élet-Stílus

Szabad Nép székháza

A pártlap lázadása
Az MDP lapja a Szabad Nép „Új, tavaszi seregszemle” című cikkel lepi meg a párt vezetőit és az ország lakosait egyaránt. A szerző nem helyesli a demonstrációkat, de nagy terjedelemben foglalkozik az ifjúság mozgalmával, majd a délelőtt folyamán a szerkesztőség, Horváth Márton vezetésével, küldöttséget indít a párt Politikai Bizottságához, hogy változásokat követeljenek. A bűnös elhajlás jutalmaként a Blaha Luja téri székháza rendelik Révai József kultuszminisztert, hogy felügyelje a további munkát.
A nap folyamán a szerkesztőségben tovább folyik a vita a politikai küldöttek és az újság munkatársai között, akik közlik, hogy az addiginál szabadabb szellemben hajlandóak csak a lapot készíteni.


Ostrom
Estére a Blaha Lujza téren összesereglő tömeg a gyér védelem miatt szinte akadálytalanul hatolt be az épületbe és ott széttörték a szerkesztőség berendezését, valamint a helyszínen talált, általában marxista-leninista könyvekből az utcán máglyát raktak. A szerkesztőség tagjai a párt küldötteivel együtt kénytelenek elmenekülni. A káosz tökéletessé vált, mikor a felkelők egy – a Rádió ostromakor elesett – forradalmár tetemét hurcolják az épületbe.
A forradalmárok minden bizonnyal bakot lőttek a pártújság épületének ostormával, hiszen az keményvonalasok párton belüli ellenzékét sikerült megkergetniük, Révai József kivételével természetesen.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik