'56
Élet-Stílus

Köztársaság tér

Miért ostromolják meg az épületet?
Az MDP Budapesti Bizottságának Köztársaság téri épületét a pesti közvélemény a feloszlatott ÁVH és a pártapparátus forradalomellenes központjának tartottak. Ebben van is igazság, hiszen egy héttel korábban a forradalom kezdetekor vezényeltek ÁVH-sokat az épületbe. A felkelők ezen nap reggelén megkísérelik ellenőrzésük alá vonni. Az őrség több felkelőt elfogott, majd az elfogottak keresésére indult felkelőkre tüzet nyitottak, más forrás szerint kézigránátot dobtak.

Az ostorm
A környéken futótűzként terjedet a hír, hogy az ÁVH megint tüzet nyitott a népre, a legközelebbi fegyveres csoportokból (Baross tér és Corvin köz) egyre több fegyveres felkelő gyűlt össze, és viszonozták az őrség tüzét. Közel 3 órán át tart a pártház ostroma. Ekkor aztán a pártház felmentésére tankok érkeztek. A felkelők erre visszahúzódtak, s talán el is vonulnak. Ha a tankok valószínűleg tévedésből el nem kezdik lőni a pártházat.

A tömeg bosszúja
A bent lévők erre beszüntették az ellenállást és a küldöttet menesztenek, hogy a megadásról tárgyaljanak. A kilépőket, köztük a párt fővárosi vezetőjét Mező Imrét lelövik. A bent lévők egy részét rövid úton kivégzik, más részükkel viszont kegyetlenül leszámolnak. A védők közül 23 áldozata van az ostromnak és a népítéletnek.

Kazamaták a Köztársaság téren
A pártház eleste után az állítólagos börtönkazamaták után kutatva gépekkel ásni kezdenek a tér több pontján. A kutatást napokig folytatják – eredménytelenül.
Az Akadémia utcai Pártközpont délután szinte teljesen kiürül: Nagy Imrét követve számos politikus átköltözik a Parlamentbe. Az MDP KV apparátusa felbomlik, különösen a Köztársaság téri pártház ostroma után távoznak sokan. A visszamaradók megkezdik az iratok elégetését és elrejtését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik