'56
Élet-Stílus

Kilián laktanya

Maléter feladata
Maléter Pál ezredes parancsot kap, hogy az erősen szorongatott Kilián laktanyába segítséget vigyen. A laktanya épületébe ugyanis a forradalmárok behatoltak és a katonák közül jópáran egyszerűen elhagyták az épületet. Maléter tankjai folyamatosan harcolva jutottak el a Körút és az Üllői út sarkán álló épülethez. Itt azonban az ezredes valószínűleg nem tudván, hogy miként is kellene bejutni a folyamatosan tűz alatt tartott utcáról a laktanyába, úgy döntött, hogy megpróbál a keskeny bejáraton bejutni T-34-es tankjával. Azonban a bejárat túl szűknek bizonyul, a parancsnoki tank elakadt és a bent ülők így csapdába kerültek.

1,3,5?
Még napjainkban is folyik a vita arról, hogy hány tank jutott el végül a Kilián laktanyáig, egyes források szerint öt tank indult, de csak három ért a helyszínre, mások úgy emlékeznek, hogy egyedül Maléter tankja érte el az Üllői út felőli bejáratot, megint mások szerint a helyszínre érkező három tank közül kettő lángolva hagyta el a helyszínt.

Pánik és kibontakozás
Ekkor Maléter parancsot adott, hogy a tankok tüzeljenek a szemközti Corvin közre. Ez azonban rossz döntésnek bizonyult, a folyamatos lövöldözésnek az vetett véget, hogy a Kilián beliek benyújtottak egy fehér zászlót az ezredesnek a kémlelőnyíláson, amely rögtön ki is került a tankra. Ekkor alábbhagyott a tűz, aztán végül meg is szűnt. Végül a környékről (valószínűleg a Corvin közből is) érkezők a vállukon hordozták körbe Maléter ezredest, aki így a nap hőse lett, főhadiszállását a Kilián laktanyában ütötte fel.
A helyzet azonban nem volt egyértelmű, mivel a Kilián épületének Liliom utcai „hátsó” és Ferenc körút felőli oldala nem tartozott a laktanyához, így ezek tetejéről folyamatosan lőtték az éppen arra haladó szovjeteket.

Ki harcol a szovjetekkel?
Maléterről a forradalom egyik emblematikus figurája lett, sikere nem utolsósorban annak is köszönhető, hogy a külföldi újságírók úgy ábrázolták őt, mint a nép mellé állt katonát, aki felismerte a népmozgalom igazságát. Így aztán itthon is sokan hitték és még ma is hiszik, hogy a Kilián laktanyábban székelő Maléter és a Corvin köziek ezentúl közösen harcoltak a szovjetek ellen. Pedig az ezredes – az első pár napban mindenképp – próbálta megtisztítani a laktanya épülettömbjét a lázadóktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik