'56
Élet-Stílus

Az intervenció előestéje: nemzeti kormány alakul

November 3.: A szovjetek viselkedése egyre érthetetlenebb, miközben már a nagyobb városokat is körbezárják, ezen a napon kétszer is tárgyalnak a magyar vezetőkkel. A második tököli találkozón aztán kibújik a szög a zsákból: Maléter Pált foglyul ejtik.

Kádár Moszkvában
Az SZKP KB Elnöksége kibővített ülésén Kádár János és Münnich Ferenc részvételével az új magyar ellenkormány megalakításáról tárgyalnak. Hruscsov elismeri a szovjet vezetés korábbi hibáját, amely szerinte Rákosi és Gerő pozícióban tartása volt. Véleménye szerint Nagy Imre nem kommunista. Megírják az új kormány felhívását is, amelyben külön kitérnek a Rákosi–Gerő-klikk hibáira. Az elnökség rosszallása ellenére, Hruscsov egyértelmű támogatásával, Kádár Jánost jelölik ki az ellenkormány vezetőjévé.

Nemzeti kormány alakul
Átalakul a Nemzeti Kormány: miniszterelnök és külügyminiszter Nagy Imre, államminiszterek: Tildy Zoltán, Kovács Béla, B. Szabó István (FKGP), Bibó István, Farkas Ferenc (Petőfi Párt), Kádár János (távollétében, névlegesen), Losonczy Géza (MSZMP), Fischer József, Kelemen Gyula, Kéthly Anna (SZDP), valamint a vezérőrnaggyá előléptetett Maléter Pál, a honvédelmi miniszter.

Mindszenty beszéde
20 órakor a rádió leadja Mindszenty József esztergomi érsek beszédét. Hangsúlyozza a béke és egy többpártrendszer helyreállításának fontosságát. Követeli a bűnösök felelősségre vonását és a vallásszabadság helyreállítását, valamint a katolikus egyház kárpótlását. Az eseményeket az „orosz birodalom” beavatkozása miatt nem forradalomként, hanem szabadságharcként értékeli.


Sajtótájékoztató este
Nagy Imre az előzetes bejelentés ellenére nem vesz részt az esti nemzetközi sajtótájékoztatón, mert az MSZMP Intéző Bizottsága tagjaival együtt az Aurel Malnasan román külügyminiszter-helyettes és Walter Roman egyetemi tanár vezette román küldöttséggel tárgyalnak, amely délelőtt érkezett Budapestre. A magyar vezetés szeretné elérni, hogy a románok közvetítsenek Budapest és Moszkva között a válság békés rendezése érdekében, a románok azonban nem adnak egyértelmű választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik