Élet-Stílus

Szerkeszt a néző

Egészen augusztus 31-éig nem lehetett tudni, hogy ki indul el Magyarországon elsőként a televíziózás élményét megreformáló és inter-aktívvá tevő IPTV szolgáltatással. Akkor ifjabb Lengyel Tibor, a TVnet Kft. ügyvezető igazgatója a Figyelő hetilapban magabiztos bejelentést tett arról, hogy cége elsőként lép vele piacra. Azt is elmondta, presztízskérdésnek tekinti, hogy a T-Online előtt induljon el az IPTV-vel, majd a start időpontját is a konkurencia orrára kötötte.

Több sem kellett a piacvezető távközlési társaságnak, amely mindig is kínosan ügyelt arra, hogy az innovatív fejlesztésekkel elsőként jelenjen meg a piacon. Vezetése természetesen roppant hálás volt az idő előtt kiszivárogtatott információért. A vetélytárs által beharangozott november közepi dátum hallatán Simó György, a T-Online és a T-Com vezérigazgatója felpörgette az eseményeket, majd a piac éves seregszemléjén, az október 17-én startoló Internet Hungaryn be is jelentette, hogy már november 6-án megkezdik az IPTV szolgáltatást.


Szerkeszt a néző 1

KÜLÖN CSATORNÁN. A T-Home TV néven kereskedelmi forgalomba kerülő IPTV szolgáltatás a televíziózásról alkotott eddigi fogalmunkhoz képest forradalmian új élményt ígér a vevőknek – a már meglévő tévékészüléken, számítógép közbeiktatása nélkül, távirányító segítségével. Ez oly módon valósítható meg, hogy az IPTV szolgáltatás telefonvezetéken kúszik be a lakásba az erre műszakilag alkalmas végpontokon, miként az ADSL is.

Maga az adás egy műsorelosztásra dedikált külön csatornán, MPEG4-kódolású IP-jelfolyamként érkezik meg a háztartásba. A jeleket a készülékhez csatlakoztatott IPTV-vevő-egység (set-top-box) alakítja át hagyományos tévén élvezhető műsorrá, úgy, hogy a tévézés az internet sebességét nem befolyásolja.

A szolgáltatás nemcsak jó kép- és hangminőséget, hanem újdonságnak számító tartalmi szolgáltatásokat kínál. Digitális, online elérhető videotékát, műsorfelvevő funkciót, megállítható adást, elektronikus műsorújságot, gyerekzárat, késleltetési, visszanézési és kép a képben funkciót, valamint számla- és csomaginformáció megjelenítését.

A hang nem elég

Szó sincs róla, hogy haldokolna a T-Com – mondta lapunknak a T-Online mellett ez év nyarán a vezetékes leányvállalat élére is kinevezett Simó György. A T-csoport dupla feladatkörrel megbízott adu ásza elismeri ugyan, hogy a vezetékes-üzletág hagyományos értelemben vett életciklusa növekedési lehetőségeinek végét éli, mégis úgy gondolja, korai lenne siratni a céget. „Tisztában vagyok vele, hogy a jelenlegi kétmilliós ügyfélszámunkat nem fogjuk tudni növelni csupán a vezetékes telefonálás lehetőségeit kínálva” – vet számot a jelennel. Ezért fordulnak az IP-alapú szolgáltatások felé. Az eddig elsősorban hangátvitelre használt telefonos rézhuzal segítségével a T-Online-nal együttműködve immár hangot, képet és internetet egyszerre juttatnak el a háztartásokba.

A szolgáltatás a Magyar Telekom szolgáltatási területén belül a fővároson kívül további öt városban: Nyíregyházán, Debrecenben, Székesfehérváron, Pécsett és Zalaegerszegen érhető el a műszakilag alkalmas végpontokon. Vagyis ott, ahol a végpontokon legalább 7 megabit/sec. sávszélességet tudnak fenntartani.

TAKTIKA VOLT. „Szó sincs arról, hogy felzaklattam volna magam, amiért a T-Online korábban indul el a szolgáltatással” – ad tájékoztatást lelkiállapotáról ifjabb Lengyel Tibor. Sőt, azt sem tekinti vezetői öngólnak, hogy augusztusban kifecsegte az indulás dátumát. „Taktikai lépés volt” – árulja el. Ők tényleg november közepén lépnek a porondra, de valami olyasmivel, ami szerinte konkurensük részéről az IPTV újragondolását teszi majd szükségessé.

Részletekbe nem bocsátkozott a TVnet ügyvezetője, de annyit elárult: ők prémiumszolgáltatásaikkal tűnnének ki. Többek között azzal, hogy a zeneletöltés és -hallgatás is megoldható lesz a tévén. Leszerződtek továbbá a Netpincér.hu-val, s ügyfeleik a televízió képernyőjén rendelhetnek ételt.

Vélhetően ilyen prémiumszolgáltatásnak gondolja Lengyel a TVnet Kft. november közepén indított pornócsatornáját, a Luxx tévét is, ahol kizárólag Kovács „pornókirály” István alkotásait lehet figyelemmel követni a nap 24 órájában. A szülők tehát izzíthatják a gyerekzár-szolgáltatást, a Luxx ugyanis a TVnet Kft. IPTV-szolgáltatáscsomagjában lesz elérhető.

KETTEN MARADNAK. Egyelőre nem tudni, mit lép válaszul a T-Online, de ott inkább szoftabb tartalmakban, így az Origo egyes szolgáltatásainak tévéképernyőre vitelében gondolkodnak. Talán ez is elég lesz, a TVnetnél komolyabb konkurenciát ugyanis, úgy tűnik, nem kapnak. A UPC egy darabig biztosan nem száll versenybe, mert attól tart, hogy műholdas szolgáltatása rovására menne az IPTV.


Alapszolgáltatások az indulócsomagban

Online videotéka – A digitális videotékából a tévé képernyőjén, katalógusból lehet filmet választani, egy gombnyomással elindítható és 24 órán keresztül akárhányszor megnézhető. A digitális kölcsönzés díja nagyjából a fele a plázákban működő mozik jegyárának.

Műsorfelvevő funkció – Aki nem ér rá megnézni egy adást, az IPTV merevlemezére egyetlen gombnyomással, külön videomagnó használata nélkül mintegy 90 órányi tartalmat rögzíthet. Sajnos DVD-re a műsor vagy film nem menthető, és a reklámokat sem lehet kiollózni. A felvétel közben viszont lehet másik műsort nézni, sőt akár két műsor is felvehető egyszerre.

Megállítható adás – Az élő adás megállítására is használható, ha váratlan esemény, például telefonhívás fut be. A tartalmat ilyenkor a merevlemezre automatikusan rögzíti az IPTV-vevőegység, így ugyanarról a pontról indítható tovább az adás. Sőt egy-egy izgalmas jelenet akár menet közben visszajátszható.

Elektronikus műsorújság – A képernyőn megjelenő menürendszeren olvasható, folyamatosan frissülő elektronikus műsorújság a csatornák aktuális és várható kínálatát tartalmazza (alapcsomag esetén 24, családi csomag esetén 46 adó).

Gyerekzár – PIN kóddal elzárhatók bizonyos televíziós és videotéka-tartalmak: csatornák, fizetős szolgáltatások, korhatáros filmek. Az egyéni digitális kód nemcsak a videotéka használata vagy a tévézés során lehet hasznos, hanem a számlainformációt is nyomon lehet követni vele, sőt a távirányítóval IPTV szolgáltatási csomagot is lehet váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik