Élet-Stílus

Photokina 2006

Az elmúlt egy esztendő a digitális technológiák széles körű térhódításának jegyében telt. Íme az ősszel Németországban megrendezett Photokina 2006 nemzetközi kiállítás újdonságai.












Photokina 2006 1


Photokina 2006 2

Photokina 2006 3
Photokina 2006 4

A világhálón az elmúlt évben azok a szolgáltatások arattak különösen nagy sikert, amelyek a hang, a kép és a mozgókép szabad online megosztását és felhasználását segítik elő. A folyamattal párhuzamosan a digitális eszközök területén is rendkívül dinamikus innovációs versenyben állnak egymással a gyártók. Lássuk, milyen érdekes technológiákkal találkoztunk, illetve milyen területeken készülhetünk fel az újdonságok fogadására.


DIGITÁLIS KAMERÁK. A fényképezés népszerűségének reneszánszát éljük, a digitális technológiák mindenki számára olcsóbbá és egyszerűbbé teszik a fényképezés élményét. Míg az elmúlt években egy középkategóriájú digitális fényképezőgép átlagban 3-4 megapixel körüli képfelbontással készült, az elmúlt egy évben a digitális kamerák piacán jelentős technológiai fejlesztések mellett az árak enyhe mérséklődését tapasztalhattuk. A középkategóriájú új gépek többsége ma már 5-8 megapixel közötti képfelbontásra képes. Szakértők véleménye szerint a közeli jövő szolid emelkedést hozhat még a képfelbontás javítását tekintve, jelentős áresésre azonban nem lehet számítani.

A gyártók innovatív erőfeszítéseinek köszönhetően a berendezések lelkét adó szoftverek működése is mind kifinomultabbá, egyszerűbbé és problémamentessé válik. A kisgépek közül az Olympus µ (mü) 750-es ultrakompakt fényképezőgépét emeljük ki. Egyszerű kezelhetőségével és beépített, kézremegést kompenzáló képstabilizátorral igazán felhasználóbarát eszköz. Egyik érdekessége a gumírozott, cseppálló kivitel, ami a gyakorlatban a gép időjárás elleni védelmét hivatott megoldani.













Photokina 2006 1


Photokina 2006 2

Photokina 2006 3
Photokina 2006 4

A fényképezőgép CCD képérzékelője elméletileg 7,38 millió képpontos, ebből 7,11 megapixelt képes hasznosítani a gyakorlati képalkotás során. Legnagyobb felbontása 3072×2304 pixel, de emellett képes még nyolcféle kisebb képméretben is rögzíteni képeket. Kényelmes és átgondolt tervezése az Olympus klasszikus mü-sorozatánál megszokott kivitelezési minőséggel és gyors működéssel párosul. Ideális társ lehet családi fotózásokhoz amatőr fotósok számára. 640×480, 320×240, illetve 160×120 pixelméretben mozgóképeket is rögzíthetünk vele. Negatívumai között a kategóriában mind kevésbé megjelenő optikai kereső hiányát, illetve a szakértői értékelések szerinti relatív magasabb áramfogyasztást emelhetjük ki.

A professzionális kategóriában a Sony hatalmas standján kiállított új digitális tükörreflexes gépét, az Alpha modellt (DSLR-A100K) érdemes megemlíteni. A 10,2 megapixeles felbontás mellé 2,5 colos LCD-kijelző, cserélhető objektív (alapértelmezettként 18-70 milliméteres) várja az érdeklődőt.













Photokina 2006 1


Photokina 2006 3
Photokina 2006 4

Az EISA (European Imaging and Sound Association) által Európa 2006-2007 legjobb konzumergépének megszavazott fényképezőgép számos technológiai újítása is figyelemre méltó. A homályos képek ellen a beépített, különleges CCD pormentesítő rendszer, valamint a gép vázába épített Super Steady Shot képstabilizátor nyújt kiemelkedő védelmet. A rendkívül tiszta és éles képekről a gyors elektronika mellett a Sony Alpha vázhoz csatlakoztatható közel húszféle Sony és Carl Zeiss lencse képes gondoskodni.

Kézre eső beállítási gombok, valamint masszív váz jellemzi a Sony új modelljét. Az optimális kontraszt elérését manuálisan is beállíthatjuk, mindemellett automatikus beállításnál egy D-range optimizer funkció garantálja az automatikus képjavítás minőségét. Az 545 grammos géphez két év teljes körű garanciát ad a gyártó.

A fényképezőgép negatívumaiként a mozgókép-rögzítési funkció hiányát, valamint az árát lehet megemlíteni. Magyarországon 210-250 ezer forint közötti összeggel számolhat az, aki ilyen fényképezőgépet szeretne manapság vásárolni.













Photokina 2006 1


Photokina 2006 2

Photokina 2006 3
Photokina 2006 4

MOZGÓKÉPRÖGZÍTÉS. Jogos lehet az olvasó véleménye, ha azt gondolja, hogy egy napjainkban gyártott digitális fényképezőgépet alapvetően nem mozgóképrögzítésre találtak ki. A képrögzítési technológiák fejlődésének köszönhetően azonban belátható időn belül a két iparág határai összemosódhatnak.
A 2006-os esztendő a mozgóképrögzítésben is számottevő változások jeleit mutatja. Mind nagyobb mértékben szorulnak vissza a piacokról a hagyományos, illetve egyéb kamerák, és ezzel párhuzamosan jelennek meg széles sorozatgyártásban a 20-80 gigabájtos merevlemezes tárolókkal, illetve DVD-írókkal ellátott digitális eszközök.

Jó példa lehet erre a második generációs DVD-technológiával ellátott, számos elterjedt DVD-formátumot támogató Canon DC 21-es alapmodell. A 10x-es optikai zoommal készülő kamerával kitűnő minőségű videókat vehetünk fel, a rögzítés pedig közvetlenül a behelyezett DVD-re történik (támogatott formátumok:
DVD-R/-RW/+R). A 2,2 megapixeles CCD képérzékelő egy évekkel ezelőtti digitális fényképezőgép paramétereit mutatja, mindazonáltal a kamera fel van szerelve a fényképezéshez szükséges összes kiegészítővel (szoftveres támogatás, háttérvilágítás, beépített vaku).













Photokina 2006 1


Photokina 2006 3
Photokina 2006 4

Általános trendként megfigyelhető, hogy napjainkban a képrögzítés minősége az informatikában már bevált módszerek adaptációjával és a termékek további innovációjával jelentős minőségi javuláson megy át. A videokamerák esetén ma már lehetőség van digitális képek készítésére is, ez azonban még jelentősen elmarad a digitális fényképezőgépeknél már természetesnek mondható teljesítménytől. Átlagban egy mai kamera 0,8-3,3 megapixel közötti minőségben képes képeket készíteni, a gyors felzárkózás iránti igény azonban érzékelhető. A gyártók a két külön részterületet – talán piacvédelmi okokból – lassan és nem szívesen kapcsolják egybe. Az éles piaci verseny és a fogyasztói igények alakulása azonban a közeli jövőben várhatóan elhozza a két iparági terület integrációját.

NYOMTATÁSTECHNOLÓGIA. A digitális képalkotás térhódítása kapcsán mindenképpen érdemes szót ejtenünk a nyomtatási technológiák fejlődéséről. Az amerikai Fotós Marketing Szövetség (Photo Marketing Association) korábbi véleménye szerint a digitális fényképezőgépek piaca nem korlátok nélküli, bővülésének megtorpanását 2007-2008-ra várják. Trendként számítani lehet arra, hogy amint telítődik a készülékpiac, úgy értékelődnek fel ezzel párhuzamosan a kiegészítő szolgáltatások.

A digitális eszközök robbanásszerű térhódításának egyik velejárója, hogy mind több képet készítünk és tárolunk digitálisan. Ha a készített képek elenyésző hányadát nyomtatjuk is csak ki magunknak, akkor is jelentős nyomtatási kapacitásbővülésre lesz szükségük a felhasználóknak. Ennek megfelelően számos szakértő egybehangzó véleménye szerint a felhasználók digitális nyomtatással kapcsolatos növekvő igényei miatt a nyomtatók piaca jelentős bővülés előtt áll.













Photokina 2006 1


Photokina 2006 2

Photokina 2006 3
Photokina 2006 4

A képnyomtatási piacot egyébiránt hozzávetőlegesen csak az Egyesült Államokban 10 milliárdos nagyságrendűre becsülik szakértők. Az Európai Unió potenciálja is ehhez hasonló volumenű.

A nyomtatótechnológiák innovatív fejlesztésében az élbolyhoz tartozik a Hewlett-Packard. A Photokina kiállításon bemutatott új HP Designjet Z sorozatú professzionális nyomtató méltán számíthat átütő világsikerre. Rendkívül éles nyomtatási minőséget és energiatakarékos, költséghatékony üzemeltetést tesz lehetővé.

A Designjet Z2100 és Z3100-as modell a HP termékstratégiájának legújabb eleme. Érdekességük a kiterjesztett képkezelési technológiák alkalmazása, a profilképzési lehetőségekben rejlő előnyök kiaknázása, valamint a megfelelő színkalibrációt elősegítő megoldások kiválasztásának optimalizációja. A két nyomtatótípus nyolc-, illetve tizenkét fejes változatban érhető el.













Photokina 2006 1


Photokina 2006 2

Photokina 2006 3
Photokina 2006 4

„A HP Designjet Z szériájú nyomtatóinak felhasználói körét a fél-, illetve teljesen professzionális felhasználói körnek szánja: fotósoknak, grafikusok és művészek számára, olyanoknak, akiknek a kiemelkedő nyomtatási minőség különlegesen fontos lehet” – mondta el a Figyelő Trendnek Enrique Lores, a HP kereskedelmi divíziójának vezetője. De a professzionális felhasználói körnek szánt eszköz az amatőr felhasználók számára sem közömbös. Az innovatív technológiai megoldások alkalmazása, a kiemelkedő nyomtatási színvonal és minőség az otthoni felhasználók számára is elérhető. A kifejlesztett újszerű műszaki megoldások egy része pedig idővel megjelenik az alacsonyabb kategóriába tartozó nyomtatóknál is.










Photokina 2006 27


Szolgáltatás a háttérben



A nyomtatás kapcsán feltétlenül érdemes megemlíteni a HP egyik kapcsolódó szolgáltatását. A snapfish.com oldal alatt létrehozott szolgáltatás a fotók ingyenes online tárolását teszi lehetővé. Az ötvenmillió dolláros befektetéssel létrehozott oldal 2006 közepére már több mint 19 millió felhasználóval és közel egymilliárd képpel a világ egyik legnagyobb háttértárává nőtt fel. A HP számára az ebben az üzlet, hogy a képekhez kapcsolódóan kiegészítő internetes nyomtatási és egyéb szolgáltatásokat kínál a regisztrált ügyfelek számára.

Photokina 2006 27
Photokina 2006 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik