Élet-Stílus

Photokina 2006

admin
admin

2006. 10. 10. 08:00

Az elmúlt egy esztendő a digitális technológiák széles körű térhódításának jegyében telt. Íme az ősszel Németországban megrendezett Photokina 2006 nemzetközi kiállítás újdonságai.


A világhálón az elmúlt évben azok a szolgáltatások arattak különösen nagy sikert, amelyek a hang, a kép és a mozgókép szabad online megosztását és felhasználását segítik elő. A folyamattal párhuzamosan a digitális eszközök területén is rendkívül dinamikus innovációs versenyben állnak egymással a gyártók. Lássuk, milyen érdekes technológiákkal találkoztunk, illetve milyen területeken készülhetünk fel az újdonságok fogadására.


DIGITÁLIS KAMERÁK. A fényképezés népszerűségének reneszánszát éljük, a digitális technológiák mindenki számára olcsóbbá és egyszerűbbé teszik a fényképezés élményét. Míg az elmúlt években egy középkategóriájú digitális fényképezőgép átlagban 3-4 megapixel körüli képfelbontással készült, az elmúlt egy évben a digitális kamerák piacán jelentős technológiai fejlesztések mellett az árak enyhe mérséklődését tapasztalhattuk. A középkategóriájú új gépek többsége ma már 5-8 megapixel közötti képfelbontásra képes. Szakértők véleménye szerint a közeli jövő szolid emelkedést hozhat még a képfelbontás javítását tekintve, jelentős áresésre azonban nem lehet számítani.

A gyártók innovatív erőfeszítéseinek köszönhetően a berendezések lelkét adó szoftverek működése is mind kifinomultabbá, egyszerűbbé és problémamentessé válik. A kisgépek közül az Olympus µ (mü) 750-es ultrakompakt fényképezőgépét emeljük ki. Egyszerű kezelhetőségével és beépített, kézremegést kompenzáló képstabilizátorral igazán felhasználóbarát eszköz. Egyik érdekessége a gumírozott, cseppálló kivitel, ami a gyakorlatban a gép időjárás elleni védelmét hivatott megoldani.A fényképezőgép CCD képérzékelője elméletileg 7,38 millió képpontos, ebből 7,11 megapixelt képes hasznosítani a gyakorlati képalkotás során. Legnagyobb felbontása 3072×2304 pixel, de emellett képes még nyolcféle kisebb képméretben is rögzíteni képeket. Kényelmes és átgondolt tervezése az Olympus klasszikus mü-sorozatánál megszokott kivitelezési minőséggel és gyors működéssel párosul. Ideális társ lehet családi fotózásokhoz amatőr fotósok számára. 640×480, 320×240, illetve 160×120 pixelméretben mozgóképeket is rögzíthetünk vele. Negatívumai között a kategóriában mind kevésbé megjelenő optikai kereső hiányát, illetve a szakértői értékelések szerinti relatív magasabb áramfogyasztást emelhetjük ki.

A professzionális kategóriában a Sony hatalmas standján kiállított új digitális tükörreflexes gépét, az Alpha modellt (DSLR-A100K) érdemes megemlíteni. A 10,2 megapixeles felbontás mellé 2,5 colos LCD-kijelző, cserélhető objektív (alapértelmezettként 18-70 milliméteres) várja az érdeklődőt.Az EISA (European Imaging and Sound Association) által Európa 2006-2007 legjobb konzumergépének megszavazott fényképezőgép számos technológiai újítása is figyelemre méltó. A homályos képek ellen a beépített, különleges CCD pormentesítő rendszer, valamint a gép vázába épített Super Steady Shot képstabilizátor nyújt kiemelkedő védelmet. A rendkívül tiszta és éles képekről a gyors elektronika mellett a Sony Alpha vázhoz csatlakoztatható közel húszféle Sony és Carl Zeiss lencse képes gondoskodni.

Kézre eső beállítási gombok, valamint masszív váz jellemzi a Sony új modelljét. Az optimális kontraszt elérését manuálisan is beállíthatjuk, mindemellett automatikus beállításnál egy D-range optimizer funkció garantálja az automatikus képjavítás minőségét. Az 545 grammos géphez két év teljes körű garanciát ad a gyártó.

A fényképezőgép negatívumaiként a mozgókép-rögzítési funkció hiányát, valamint az árát lehet megemlíteni. Magyarországon 210-250 ezer forint közötti összeggel számolhat az, aki ilyen fényképezőgépet szeretne manapság vásárolni.MOZGÓKÉPRÖGZÍTÉS. Jogos lehet az olvasó véleménye, ha azt gondolja, hogy egy napjainkban gyártott digitális fényképezőgépet alapvetően nem mozgóképrögzítésre találtak ki. A képrögzítési technológiák fejlődésének köszönhetően azonban belátható időn belül a két iparág határai összemosódhatnak.
A 2006-os esztendő a mozgóképrögzítésben is számottevő változások jeleit mutatja. Mind nagyobb mértékben szorulnak vissza a piacokról a hagyományos, illetve egyéb kamerák, és ezzel párhuzamosan jelennek meg széles sorozatgyártásban a 20-80 gigabájtos merevlemezes tárolókkal, illetve DVD-írókkal ellátott digitális eszközök.

Jó példa lehet erre a második generációs DVD-technológiával ellátott, számos elterjedt DVD-formátumot támogató Canon DC 21-es alapmodell. A 10x-es optikai zoommal készülő kamerával kitűnő minőségű videókat vehetünk fel, a rögzítés pedig közvetlenül a behelyezett DVD-re történik (támogatott formátumok:
DVD-R/-RW/+R). A 2,2 megapixeles CCD képérzékelő egy évekkel ezelőtti digitális fényképezőgép paramétereit mutatja, mindazonáltal a kamera fel van szerelve a fényképezéshez szükséges összes kiegészítővel (szoftveres támogatás, háttérvilágítás, beépített vaku).Általános trendként megfigyelhető, hogy napjainkban a képrögzítés minősége az informatikában már bevált módszerek adaptációjával és a termékek további innovációjával jelentős minőségi javuláson megy át. A videokamerák esetén ma már lehetőség van digitális képek készítésére is, ez azonban még jelentősen elmarad a digitális fényképezőgépeknél már természetesnek mondható teljesítménytől. Átlagban egy mai kamera 0,8-3,3 megapixel közötti minőségben képes képeket készíteni, a gyors felzárkózás iránti igény azonban érzékelhető. A gyártók a két külön részterületet – talán piacvédelmi okokból – lassan és nem szívesen kapcsolják egybe. Az éles piaci verseny és a fogyasztói igények alakulása azonban a közeli jövőben várhatóan elhozza a két iparági terület integrációját.

NYOMTATÁSTECHNOLÓGIA. A digitális képalkotás térhódítása kapcsán mindenképpen érdemes szót ejtenünk a nyomtatási technológiák fejlődéséről. Az amerikai Fotós Marketing Szövetség (Photo Marketing Association) korábbi véleménye szerint a digitális fényképezőgépek piaca nem korlátok nélküli, bővülésének megtorpanását 2007-2008-ra várják. Trendként számítani lehet arra, hogy amint telítődik a készülékpiac, úgy értékelődnek fel ezzel párhuzamosan a kiegészítő szolgáltatások.

A digitális eszközök robbanásszerű térhódításának egyik velejárója, hogy mind több képet készítünk és tárolunk digitálisan. Ha a készített képek elenyésző hányadát nyomtatjuk is csak ki magunknak, akkor is jelentős nyomtatási kapacitásbővülésre lesz szükségük a felhasználóknak. Ennek megfelelően számos szakértő egybehangzó véleménye szerint a felhasználók digitális nyomtatással kapcsolatos növekvő igényei miatt a nyomtatók piaca jelentős bővülés előtt áll.A képnyomtatási piacot egyébiránt hozzávetőlegesen csak az Egyesült Államokban 10 milliárdos nagyságrendűre becsülik szakértők. Az Európai Unió potenciálja is ehhez hasonló volumenű.

A nyomtatótechnológiák innovatív fejlesztésében az élbolyhoz tartozik a Hewlett-Packard. A Photokina kiállításon bemutatott új HP Designjet Z sorozatú professzionális nyomtató méltán számíthat átütő világsikerre. Rendkívül éles nyomtatási minőséget és energiatakarékos, költséghatékony üzemeltetést tesz lehetővé.

A Designjet Z2100 és Z3100-as modell a HP termékstratégiájának legújabb eleme. Érdekességük a kiterjesztett képkezelési technológiák alkalmazása, a profilképzési lehetőségekben rejlő előnyök kiaknázása, valamint a megfelelő színkalibrációt elősegítő megoldások kiválasztásának optimalizációja. A két nyomtatótípus nyolc-, illetve tizenkét fejes változatban érhető el.„A HP Designjet Z szériájú nyomtatóinak felhasználói körét a fél-, illetve teljesen professzionális felhasználói körnek szánja: fotósoknak, grafikusok és művészek számára, olyanoknak, akiknek a kiemelkedő nyomtatási minőség különlegesen fontos lehet” – mondta el a Figyelő Trendnek Enrique Lores, a HP kereskedelmi divíziójának vezetője. De a professzionális felhasználói körnek szánt eszköz az amatőr felhasználók számára sem közömbös. Az innovatív technológiai megoldások alkalmazása, a kiemelkedő nyomtatási színvonal és minőség az otthoni felhasználók számára is elérhető. A kifejlesztett újszerű műszaki megoldások egy része pedig idővel megjelenik az alacsonyabb kategóriába tartozó nyomtatóknál is.

Szolgáltatás a háttérbenA nyomtatás kapcsán feltétlenül érdemes megemlíteni a HP egyik kapcsolódó szolgáltatását. A snapfish.com oldal alatt létrehozott szolgáltatás a fotók ingyenes online tárolását teszi lehetővé. Az ötvenmillió dolláros befektetéssel létrehozott oldal 2006 közepére már több mint 19 millió felhasználóval és közel egymilliárd képpel a világ egyik legnagyobb háttértárává nőtt fel. A HP számára az ebben az üzlet, hogy a képekhez kapcsolódóan kiegészítő internetes nyomtatási és egyéb szolgáltatásokat kínál a regisztrált ügyfelek számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.