Élet-Stílus

Európa fejlődésének záloga lehet az OpenDocument

admin
admin

2006. 10. 09. 14:02

Franciaországban a másolásvédelem után az adatkezelési és -feldolgozási szabványok lehetnek a következő nagy téma. Egyes politikusok az OpenDocument platform páneurópai elfogadását és felhasználását sürgetik.

A ZDNet Bernard Carayon kormánypárti (UMP) képviselő javaslatára hivatkozik, amikor a nyílt formátum növekvő támogatásáról ír. A francia miniszterelnöknek eljuttatott részletes jelentésben az áll, hogy a kontinens, pontosabban az Európai Unió tagállamainak gyors és zavartalan fejlődése érdekében egységes alapokra kell helyezni az adatkezelést és -feldolgozást, a közös bázist pedig az OpenDocument biztosíthatja, nem pedig a nagyvállalatok kereskedelmi célú fejlesztései.

Carayon a mindenek felett álló interoperabilitást emeli ki, amely biztosíthatja a „nagykutyák” stratégiája révén keletkező buktatók elkerülését. Véleménye szerint mind a francia kormánynak, mind a közösség többi tagállamának a nyílt szabványokra kell alapoznia ezen műveleteket, mivel a kontinens országai kiszolgáltatottak az amerikai cégeknek, ami hosszú távon nem elfogadható állapot. Az OpenDocument formátum – amelyet az OASIS szervezet az információcsere megkönnyítése, a kereskedelmi célú, nagyvállalatok által féltve őrzött szabványok alternatívájaként dolgozott ki – garantálná a választás szabadságát és a jobb minőséget, mégpedig a nyílt versenyt támogató környezet megerősítésével.

A kezdeményezéssel természetesen az IBM is egyetért, annál is inkább, mivel közreműködőként nekik is céljuk a formátum elterjesztése. Donald Harbison a cég részéről úgy nyilatkozott, hogy a kormányzatoknak világszerte el kellene gondolkodniuk a nyílt formátum alkalmazásán, hiszen ez nemcsak alacsonyabb költségeket, hanem nagyobb rugalmasságot, és kompatibilitást is jelent. Az OpernDocument növekvő elfogadottságát jelzi, hogy a Microsoft is elhatározta egy konverter elkészítését, amely egyelőre ODF dokumentumokat alakít át Open XML formátumba, kiegészítve az Office 2007 funkcióit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.