Élet-Stílus

Félszáz kötet jelenik meg a forradalom évfordulójára

admin
admin

2006. 10. 08. 11:05

Több mint negyven kötet jelent, illetve jelenik meg állami támogatással az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára, a kiadványok többségét ősszel adják ki.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium összegzése szerint a megjelenő munkák között szerepelnek irodalmi naplók, visszaemlékezések, interjúkötetek; a művek az egykori budapesti események mellett bemutatják a vidék forradalmát és a történtek külföldi megítélését is.

Az 56-os Intézet Közalapítvány két kötettel készül: Kőrösi Zsuzsanna “1956 emlékezete” és Csics Gyula “Napló 1956-1957” című munkájával. A kiadványok sorában megtalálható Fejtő Ferenc “1956 a magyar forradalom” című könyve, valamint Pomogáts Béla két munkája is, a “A szabadságról és a zsarnokságról”, illetve az “Ötvenhat csillaga”. Szakolczai Attila és Á. Varga László a vidék forradalmáról írt kétkötetes művet. Kiadnak több irodalmi naplót is, ezek közé tartozik Ember Mária Mindent késve, valamint Futaky István Utam a Dossziéhoz című kötete.

Az 56-os forradalom külföldi megítélését mutatja be a BBC magyar adásának két egykori munkatársa, Pallai Péter és Sárközi Mátyás A szabadság hullámhosszán című könyvben, valamint Vladimir Popin szerb író ’56 a jugoszláviai sajtó tükrében című írásában.

A kiadványok között szerepel még egyebek mellett Kertész Ákos: A Nap utcai fiúk, Kopácsi Sándor: 1956 és ami mögötte van, Sümegi György: Naplók, interjúk 56-ról, Szántó Piroska: Forradalmi szvit, Buda Ferenc: Túl a falon, Szigethy Gábor: 1456 és 1956, Kő András: Melburne 1956, Ágh István: Októberi fogadalom, és Lossonczy Tamás: 56-os Vázlatkönyv című munkája.

A mi forradalmunk című kiadványt Földes Anna, az Egység a forradalomban című kötetet Szesztay Ádám, a Piros a vér a pesti utcán című könyvet pedig Győri László szerkesztette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.