Élet-Stílus

Tényleg jönnek a felhőkarcolók Budapestre?

Idén október 31-éig 13 településen, 63 helyszínen, 128 rendezvényen futnak majd az Építészet Hónapja 2006 programjai, ahol a XXI. század kiemelkedő külföldi építészei is tartanak majd előadást. Manuelle Gautrand, Erick van Egeraat és Hani Rashid vitatják meg a hónap kérdését: jönnek a felhőkarcolók?!

Építészetnapi kitüntetések

Lamperth Mónika, önkormányzati és területfejlesztési miniszter, illetve Ujhelyi István, a minisztérium államtitkára az október 2-án ünnepelt Építészet Világnapja alkalmából “Pro Architectura-díjat adományozott kiemelkedő építészeti alkotó tevékenységük elismeréséül Hajnal Zsoltnak a budai Kapás utcai lakóegyüttes tervezéséért, Mórocz Tamásnak, a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium tornatermének tervezéséért, Páll Anikónak a mosonmagyaróvári műemlék-rekonstrukció, illetve a hozzá kapcsolódó lakóház-együttes tervezéséért, Zoboki Gábornak a budapesti Művészetek Palotája tervezéséért, valamint megosztva Golda János és Szenderffy Gábor között a Debreceni Egyetem Élettudományi Épülete és Könyvtára tervezéséért. Lamperth Mónika átadta a Palóczi Antal-díjakat a településrendezés területén legalább 10 éven át végzett kimagasló tervezői, oktatói, kutatói, főépítészi tevékenysége elismeréséül Kismarty-Lechner Gyulának, illetve Körner Zsuzsának.

Az idei Építészet Hónapja fesztivál jelmondatáról egyelőre nem tudni, hogy örömfelkiáltás vagy afféle megfélemlítő figyelmeztetés, mint amivel A Négyszögletű Kerek Erdőben Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon élt miszerint, jönnek a pomogácsok.

A szervezők nem is kívánnak eligazítani, inkább vitatémaként vetik fel a városépítészeti közbeszéd legforróbb témakörét a felhőkarcolók ügyét. Szeressük, ne szeressük? Engedjük, ne engedjük? Hol legyenek, hol ne legyenek? Rengeteg kérdés egy olyan pillanatban, amikor már érezhető, a magyar társadalom is észrevétlenül lépést vált – mindennapos nehézségei közepette is, a rendszerváltás óta eltelt másfél évtizedes menetelés ritmusa, sebessége megváltozóban, fölgyorsulóban van.

Kiállítások, épületbejárások, városnéző körutak

Az Építészet Hónapja fesztivált az Octogon arcitecture&design magazin indította útjára 2003-ban azzal a céllal, hogy a Színházi Hónap, az Ünnepi Könyvhét vagy éppen a Filmszemle mellett végre az építészetnek, mint az életünket közvetlenül meghatározó kulturális műfajnak is legyen saját ünnepe, rendezvénysorozata. Eseményeinek célja, hogy közelebb vigye az emberekhez az építészetet, lehetőséget biztosítva párbeszédre, vitákra, aktív és passzív információáramlásra. A rendezvényekre való belépés – néhány kivételtől eltekintve – a nagyközönség számára ingyenes.

Kiállításokat, különleges épületbejárásokat, városnéző körutakat találhatnak az érdeklődők a programok között. A tavaly kialakult gyakorlathoz hasonlóan ismét lesz fesztiválközpont, amelynek helyszíne a nemrég megnyílt Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Budapesten, a Nefelejcs u. 26. szám alatt, ahol egész hónapban, változatos programok sorával, szeretettel várják az érdeklődőket.

Rendhagyó tárlatvezetés lesz az állatkertben, ahol ezúttal nem az erszényesekkel és a izeltlábúakkal barátkozhatunk, hanem az építészeti kialakításáról tudhatunk meg többet. Hasonló bejárás lesz a 110 éves Iparművészeti Múzeumban, ahol az épületsétán a látogatók elől máskor rejtve maradó épületrészeket is meg lehet nézni. Ugyanígy megismerkedhetünk az Művészetek Palotájával és a New York Palotával is. A sétákra előre be kell jelentkezni a szervezőknél.

A sztárok

Az Építészet hónapja sztárvendégei idén Manuelle Gautrand, Erick van Egeraat és Hani Rashid lesznek. Hani Rashid és felesége a non-standard építészet ifjú képviselői már maguk mögött tudnak számtalan látványos, digitális projektet, így a Virtuális Guggenheim Múzeum tervét 1998-ban, vagy a Velencei Biennále (2000) installációját, és több megdöbbentő épületet nem csak Amerikában, de Európában, például Amszterdamban is.

Külsőre törékenynek látszó női építész. Manuelle Gautrand már 15 éve alapította meg építészirodáját és 11 éve fejezte be első házát, egy mozikomplexumot Villefontaine-ben, amelyért “Prix de la Premire ouvre” (legjobb első alkotás) elismerést kapott. Kezdeti sikereit később is komoly elismerések követték. Direkt szereti és keresi az elmélet és a gyakorlat
közötti kapcsolatot.

Az amszterdami születésű építész, Erick van Egeraat irodája Rotterdamban alakult, majd Budapesten kezdett működni. Azóta meghódította Londont, Prágát és Moszkvát is. Az nemzetközi díjakkal kitüntetett holland építész kiemelkedő budapesti alkotásai az ING-bank egykori Andrássy úti székháza, a Liget Center, a Deák Palota és a Dózsa György úti újjáépített MÉMOSZ székház és az ING-irodaház új tömbje. Az építész utazásai során mindig a helyzetből, értékrendből, lehetőségekből adódó másságot keresi.

Az Építészet Hónapja aktuális kérdések és aktuális események köré szerveződik. Élő, ahogyan pulzáló, nyüzsgő, aktív a társadalom is, amelynek lenyomatát korunk építészete is adja. Idén újra képet alkotunk arról, hogy hol tartunk, merre megyünk, kik vagyunk, és a jövőnkkel kapcsolatban mi mindent akarunk tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik