Élet-Stílus

Német könyvdigitalizálási program indul

admin
admin

2006. 10. 05. 16:03

A német könyvpiac szereplői úgy döntöttek, hogy a Google programjának mintájára saját könyvdigitalizálási projektet hívnak életre. A cél annak elérése, hogy az írott művek a digitális világban is biztosítsák a helyüket.

A Német Könyvkereskedelmi Egyesület az új szolgáltatást 2007. február elsejével szeretné elérhetővé tenni. Az egyes kiadók és a szerzők maguk dönthetik el, hogy milyen mértékben – teljesen vagy csak részleteikben – teszik hozzáférhetővé műveiket. A német könyvpiac által létrehozott Volltextsuche Online (VTO) nevű program segítségével a Google Book Search-höz hasonló szolgáltatást építenének ki. A VTO-ban akár teljes szövegekre vagy részletekre is rá lehetne keresni.

Az egyesület szerint ezek a szolgáltatások biztosíthatják az írott művek digitális túlélését. “Nem akarunk a Google konkurenseivé válni, sokkal inkább szeretnénk együttműködni az amerikai vállalattal” – jelentette ki Alexander Skipis, a szervezet ügyvezetője. Az online projektben eddig 70 kiadó jelezte részvételi szándékát és ezáltal kereken 10 000 könyv és más írott mű válik majd a világhálón is ingyenesen vagy csekély díjazás ellenében elérhetővé.

Megelőzik az illegális másolást

A német könyvpiaci szakemberek ezzel a lépéssel azt a problémát szeretnék elkerülni, amellyel a zenei piacnak is szembe kellett néznie, vagyis az illegális másolatok online terjedésével. Így abban bíznak a kiadók és a szerzők, hogy az ingyenes vagy rendkívül olcsó kínálat miatt nem lesz igény a művek illegális másolataira. A Google segítségére elsősorban abban számít majd az egyesület, hogy a találatok frekventáltak legyenek, vagyis azonnal észrevehesse mindenki az adott kifejezéseket, szövegrészleteket és a találatok linkjére kattintva azonnal az adott műhöz juthassanak a felhasználók.

A könyvdigitalizálás a most megnyílt Frankfurti Könyvvásár egyik legfontosabb és legnagyobb érdeklődésre számító témája. Egyre több kiadó és szervezet érdeklődik az új szolgáltatások iránt. A kezdeti bizalmatlanság tehát lassan a múlté.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.