Élet-Stílus

A kardfogú tigris sorsára jut az ibériai hiúz?

Úgy tűnik, a szemünk előtt hal ki egy újabb állatfaj. Pontosabban a spanyolok szeme előtt. Az ibériai hiúz állománya olyan kicsire zsugorodott, hogy már nem sok esélyt adnak a kutatók a túlélésre.

Mi okozza a végzetüket? A ma már csak Spanyolországban élő ibériai hiúz utolsó vadászterületeit utak szelik át, még a nemzeti parkban sincsenek biztonságban a száguldó autóktól. A gázolások jelentik a legnagyobb fenyegetést a hiúzokra, 2000 óta a pusztulások 62 százalékáért a járművek a felelősek. A dél-spanyolországi Doñana Nemzeti Parkban 17 példányt ütöttek el az elmúlt négy évben, az utolsó eset két hete történt.

Alig 100 egyed, közte mindössze 38 szaporodóképes nőstény maradt a vadonban, és az ő jövőjüket is nagyon sötéten látják a szakemberek. A WWF spanyolországi szervezete azonnali intézkedést kért a spanyol kormánytól, hogy a Doñana Nemzeti Parkban vezessenek be sebességkorlátozást, a védett területeken korlátozzák az autóforgalmat, és állítsák le az újabb útépítéseket a hiúzok élőhelyein.

„Hamarosan kifutunk az időből, és nem lesz több lehetőségünk, hogy megmentsük ezt a nemes macskafélét” – hangsúlyozta Luis Suarez, a WWF Spanyolország fajvédelmi igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik