Élet-Stílus

Újra terítéken a bősi vízlépcső

Magyarországnak továbbra sem áll szándékában felépíteni a bős-nagymarosi vízlépcső alsó duzzasztóját, de a szlovák félhez hasonlóan a hágai ítélet mielőbbi végrehajtásában érdekelt.

A felek között teljes az egyetértés az 1997-es hágai ítélet mielőbbi végrehajtását illetően, viszont eltérően ítélik meg azt, hogy az alsó duzzasztó nélkül miképpen oldhatók meg az érintett folyamszakasz hajózhatóságában fennálló problémák – derült ki a szakértői küldöttségek tárgyalássorozatának lezárulását követően ülésező magyar-szlovák tárcaközi bizottság pozsonyi megbeszélése után.

Míg Pozsony a lehetséges megoldások környezeti hatásainak uniós szabványokhoz igazodó megfigyelését a Duna Pozsony és Budapest közti szakaszára akarja kiterjeszteni, addig a magyar fél a közös államhatárt alkotó rész hatásvizsgálatát, az elterelt Duna régi medrébe visszatérő pontjától, a Bős alatt fekvő Szaptól az Ipoly Szob fölötti torkolatáig terjedő szakasz hatásvizsgálatait tartja indokoltnak.

A magyar küldöttséget vezető Erdey György szerint a duzzasztáson kívül egyéb lehetőségek is kínálkoznak. Erdey jelezte: a magyar küldöttség a szlovák félnek csütörtökön átadta a “tematikai, módszertani és időrendi javaslatait rögzítő indítványát”.

Ez “a közös környezeti hatásvizsgálat megindítását, az ítélet végrehajtását és az ennek elveit rögzítő kormányközi megállapodás szövegezésének megkezdését, nemkülönben pedig az Európai Unió joganyagának további vizsgálatát” szorgalmazza – fogalmazott a magyar küldöttségvezető.

Az MTI pozsonyi tudósítójának értesülése szerint Budapest már decemberben vagy a jövő év első heteiben kész megkezdeni a megállapodás szövegtervezetéről szóló egyeztető tárgyalásokat. Pozsony a csütörtöki tárgyaláson jelezte, hogy a saját idevágó javaslatait két hónapon belül eljuttatja magyar partneréhez.

A küldöttségvezetők, Erdey György és Dominik Kocinger szlovák kormánybiztos csütörtökön Pozsonyban a hosszú ideje folyó szakértői egyeztetések információs zárlatát feloldani látszó sajtótájékoztatón adtak számot az ügy pillanatnyi állásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik