Élet-Stílus

Festőinket ünnepeljük

40 helyszínen, 200 művész 2000 alkotása látható a festők védőszentjének napjához kötődő országos művészeti fesztiválon.

A négy éve civil kezdeményezésként létrejött Magyar Festészet Napja mára az egész országot átszövő, sőt az országhatárt is átlépő, egész héten át tartó művészeti fesztivállá, a hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléjévé vált.

„Az első rendezvényt 2002-ben sikerült tető alá hozni. A második évben az ünnep már kétnapos volt, tavaly négy napig tartott, az idén pedig október 13-tól egészen 21-ig lesznek a Festészet Napjához kötődő események. Most ősszel 200 művész kétezernél is több képe lesz látható Sopronban, Szolnokon, Szegeden, Csongrádon, Pécsett, Keszthelyen, Siklóson és természetesen több tucat fővárosi helyszínen” – foglalta össze a fesztivált Bayer Ilona, a rendezvény szóvivője.

A magyar festészet ünnepe minden alkotóé és befogadóé – tette hozzá Bayer Ilona. A rendezvényeken stílustól, látásmódtól, politikai és egyéb meggyőződéstől függetlenül mindenki jelen lehet. A kiválasztásnál az érték az egyedüli mérce. A cél helyességét és a rendezvény szakmaiságát szerencsére senki sem vonja kétségbe, hiszen a Magyar Festészet Napja a legjobb értelemben vett nemzeti ügy, megléte, sikere minden alkotó elemi érdeke.

A Magyar Festészet Napja minden évben változik, bővül, és egyre nagyobb léptékben gondolkodik. Időközben a szervezést alapítványi formába terelték, és már régen nem csak tárlatok, kiállítások alkotják a programot. A Művészetek Palotájában például egy portrékiállítás keretében a portrék modelljeivel szerveznek kötetlen színpadi beszélgetést, de számtalan koncert, performansz, alkotói találkozó kapcsolódik a magyar festészet ünnepéhez.

Az eseménysorozat központja az idén a WAX Winkler Art Xteries (régi Meo) lesz, de a szakrális alkotásokat is új helyszínen, a Fasori Evangélikus Templom tágas belsejében mutatják majd be.

Idén a Magyar Festészet Napja Alapítvány kezdeményezte, hogy a festők védőszentje, Szent Lukács névnapja (október 18-a) a festészet világnapja legyen – zárta szavait a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik