Élet-Stílus

Vállalkozások a BSA célkeresztjében

admin
admin

2006. 10. 04. 11:26

50 százalékkal nőtt a szerzői jogsértéssel kapcsolatos ismertté vált bűnesetek száma az év első öt hónapjában. A BSA az egész országra kiterjeszti a Nagyvizit kampányát.

Az illegális szoftverhasználat visszaszorítására egyszerre több kezdeményezéssel is jelentkezik a BSA. Október első felében nagyszabású médiakampányt indít annak tudatosítására, hogy egyre nagyobb kockázatot vállal az a vezető, aki – akár szándékosan, akár gondatlanságból – hagyja, hogy cégénél illegális szoftvereket használjanak. A törvényi rendelkezések értelmében a cég első számú vezetője felelős a cég törvényes működéséért, beleértve a szoftverhasználat jogszerűségét is.

A rendőrség tavaly több mint 37 ezer esetben indított nyomozást a szellemi tulajdon megsértése miatt. Idén – az ORFK legfrissebb statisztikája alapján – már az év első 5 hónapjában 15 572 szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmény vált ismertté, ami nagyon jelentős, 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Mivel a rendőrség, az adóhatóság, valamint a vám- és pénzügyőrök egyre fokozottabb figyelmet szentelnek a szoftverek jogtisztaságának ellenőrzésére, így egyre kisebb az esélye annak, hogy az illegális szoftverhasználat észrevétlen és büntetlen marad.

Jelentős elemmel bővül a BSA online szolgáltatásainak köre is. A BSA honlapján október közepétől elérhető tanácsadó révén minden cég saját maga ellenőrizheti majd szoftverhasználatát, diagnosztizálhatja a helyzetet és személyre szabott tanácsokat kaphat. Ennek révén egy cégvezető viszonylag egyszerűen felmérheti vállalkozásának az esetleges illegális szoftverhasználatból fakadó kockázatait is.

További jelentős lépésként a BSA országos szintre terjeszti ki az egy éve indított Nagyvizit kampányt, amelynek keretében a szervezet eddig több száz magyarországi kis- és középvállalatot látogatott meg és amelynek keretében értékes tapasztalatokat szerzett a magyarországi kis- és középvállalatok szoftverhasználati szokásairól. A látogatások során a szervezet szakértői elsősorban a kis – és középvállalatok, valamint kiválasztott intézmények szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vállalatvezetőket az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és a hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

A szervezet az eddigi tapasztalatokat több száz látogatás és vállalatvezetői interjú, valamint közel háromezer kielemzett szoftvernyilvántartás alapján vonta le. A kis – és középvállalatok vezetőinek többsége nincs tisztában a legális szoftverhasználatot szabályozó magyarországi törvényekkel, rendelkezésekkel, nem ügyel arra, hogy a vállalat belső rendelkezései megakadályozzák az alkalmazottak illegális szoftverhasználatát, és – bár 40 százalékuk nyilvántartja a licencelt szoftvereit – a megvizsgált 2800 szoftvernyilvántartásból mindössze 0,5 százalék fel meg a törvényi előírásoknak és a nemzetközileg elfogadott normáknak.

Magyarországon a 42 százalékos szoftverillegalitási arány az iparágnak évente több mint 22 milliárd forint kárt okoz, 10 százalékkal történő csökkentése pedig 155 milliárd forint bevételt eredményezne a gazdaság számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.