Élet-Stílus

Bemutatták a SpaceShipTwo belsejét

admin
admin

2006. 10. 04. 15:48

Bemutatták a nagyközönségnek jövendő magán űrrepülőgép, a SpaceShipTwo belső kialakításának koncepcióját, ami gyártó bevallása szerint véglegesnek tekinthető.

Jövő októberben már magát a gépet is leleplezik, ami egyben a tesztüzem kezdetét is jelenti. Az első próbarepülésre 2008 első hónapjaiban lehet számítani. A beltér nem okozott meglepetést a SpaceShipTwo tervezője, Burt Rutan által beharangozottak fényében. Tágas, sok ablakkal és kényelmes fotelekkel ellátott kabinról van szó, ami az előd spártaiságával szemben egyértelműen hangoztatja, ez bizony jól fizető űrturistáknak készül. Az induló jegyárak 200 000 dollár magasságában mozognak majd, amiért cserébe az utasok két és fél órát tölthetnek a gép fedélzetén.

Arányait tekintve a SpaceShipTwo háromszorosa lesz a magánűrrepülést megalapozó SpaceShipOne-nak, a megerősített géptörzsben nyolcan utazhatnak, a két pilóta mögött hat utas foglal majd helyet. A hivatásos személyzet megduplázására azért van szükség, hogy ha valami gond adódna az utasok körében, akkor legyen egy szabad ember a problémák kezelésére.

Az űrturista-gép is légi indítású lesz, a jól bevált White Knightot a nagyobb súly mozgatása érdekében egy nagyobb és erősebb repülőgép, a WhiteKnightTwo – minő meglepetés – váltja. A Boeing 757-es méreteivel vetekedő szállítógép 18 300 méteres magasságban válik meg terhétől, ami onnantól megkezdi a kapaszkodást a szuborbitális űr irányába, hogy legalább 110 kilométeres magasságot érjen el.


Két perc súlytalanságban

Az utasok több percet tölthetnek a súlytalanság állapotában, majd 40 másodpercük lesz visszatérni üléseikbe, ami elég rövid idő, éppen ezért az űrrepülő padlóját úgy alakították ki, hogy akkor se legyen komolyabb gond, ha a súlytalanság megszűnésével az utas az ülés mellett landol. Az utasok háromnapos eligazításon vesznek részt a repülés előtt, mely során alkalmuk nyílik egy kis gyakorlatozásra is a WhiteKnightTwo fedélzetén, amit ugyanúgy rendeznek be, mint az űrrepülő kabinját.

Az utazáshoz űrruha is jár, ez azonban még csak a tervezőasztalnál tart, így erről nem sikerült érdemi információt szerezni. Amit még tudni lehet, hogy a SpaceShipTwo egy új üzemanyag-keverékkel fog működni, ami valamelyest eltér a SpaceShipOne által használt gumi és dinitrogén-oxid párostól, illetve a WhiteKnightTwo is egy új, környezetbarátabb égést biztosító hajtóanyaggal vághat neki az útnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.